Video: Google Buzz - Googleov napad na Facebook i Twitter



GOOGLE je uveo novi alat – Buzz, alat koji omogućava podjelu statusa, slika i videa preko taba u Gmailu. Buzz će biti dostupan i na iPhoneu i mobitelima koji koriste sustav Android, a osnovni je cilj korisnicima Gmaila pružiti mogućnosti kakve postoje na društvenim mrežama.

Google Buzz će se u posebnom tabu početi prikazivati na oko jedan posto Gmail računa, a ostali će s novim alatom biti opremljeni najkasnije u roku od tjedan dana.
Google se nada da će korisnici Gmaila, umjesto da idu na Facebook, Twitter ili MySpace, u budućnosti društvenomrežne potrebe ispunjavati preko Google Buzza.


Ključne osobine

Buzz ima pet ključnih osobina. Kao prvo, glavni način pristupanja Buzzu je preko Gmaila, u koji je novi alat integriran. Buzz će se nalaziti direktno ispod linka na pristiglu poštu u Gmailu, a preko njega će se moći raditi isto što i na Facebooku ili Twitteru. 40 ljudi s kojima preko Gmaila najčešće komunicirate automatski će biti dodano na listu prijatelja u Buzzu.

Google se pozabavio i standardnim prigovorom društvenim mrežama, time da nikoga ne zanima što ste jeli za doručak i jeste li se dobro proveli sinoć. Problem je riješen sustavom rangiranja stranica, u kojem imate mogućnost odobravanja ili neodobravanja statusa, nakon čega vam Google Buzz sam blokira ili češće pokazuje određene profile.


Buzz je kompatibilan sa servisima kao što su Flickr ili YouTube, koji se prikazuju na servisu. Prikazivanje fotografija trebalo bi biti puno naprednije od onoga na Facebooku.

Dvije godine prekasno?

Alat će biti dostupan u mobilnim verzijama, a statuse će se na mobitelu moći nadopunjavati glasovnim naredbama. Buzz je kompatibilan i sa Google Mapsom, pa će mobitel prikazivati one statuse blizu lokacije na kojoj se trenutno nalazite.

Svaki update koji pošaljete na Google Buzzu imat će opciju privatno ili javno, čime će korisnici imati veću kontrolu nad informacijama koje žele slati u javnost.

No, pravo je pitanje koliko je Google točno zakasnio s novim alatom i koliki utjecaj može imati na društveno tržište, koje je već uvelike naviklo na Facebook i Twitter. Neki kažu da Buzz dolazi najmanje dvije godine prekasno, ali u Googleu se nadaju da će korisnike pridobiti kvalitetom alata.

Pročitajte više