VIDEO Gost na ruskoj televiziji: Ovo je treći svjetski rat, moramo biti spremni

Screenshot: Twitter

JEDAN od gostiju emisije 60 minuta, koja se emitira na ruskoj državnoj televiziji, izjavio je da bi trebalo započeti vojnu obuku školske djece jer bi u budućnosti mogla zatrebati njihova pomoć u ratu. Isječak iz emisije je jučer na Twitteru podijelio Anton Geraščenko, savjetnik ukrajinskog ministra unutarnjih poslova. 

"Propagandisti kažu da je novi val mobilizacije u Rusiji trebao početi još jučer te da školsku djecu također treba obučavati da se bore u slučaju da moraju ići u rat", napisao je Geraščenko na Twitteru. Gost emisije se u isječku od 36 sekundi osvrnuo na ukrajinske tvrdnje da Rusija priprema drugi val mobilizacije. 

"Val mobilizacije je trebao biti još jučer"

Ruski predsjednik Vladimir Putin je 22. rujna prošle godine naredio mobilizaciju 300.000 rezervista za borbu u Ukrajini. 31. listopada je iz Kremlja priopćeno da je djelomična mobilizacija završila. Šef ukrajinske obavještajne službe Kirilo Budanov je krajem prosinca izjavio da Rusija planira započeti drugi val mobilizacije 5. siječnja zbog nedostatka ljudstva. 

Kremlj je odbacio navode o drugom valu mobilizacije. "Netko paničari oko još jednog vala mobilizacije. Zapravo, otvoreno ću vam reći, val mobilizacije trebao je biti još jučer", kazao je neimenovani gost. Potom je sugerirao da se čak i školarci moraju pripremiti za vojno djelovanje, piše Newsweek

"Ovo je treći svjetski rat"

Pozvao je cjelokupnu rusku populaciju da bude spremna stati zajedno ako za to bude potrebe. "Ovo je treći svjetski rat. Moramo biti spremni za to", nastavio je gost odjeven u vojnu uniformu. Navodno se u emisiju javio iz grada Popasne u regiji Donbas, koji je pod ruskom okupacijom. 

Nakon što je Putin najavio "djelomičnu" vojnu mobilizaciju, njegov ministar obrane Sergej Šojgu je dodao da će Rusija ciljati na 300.000 rezervista i bivšeg vojnog osoblja s "određenim vojnim specijalnostima i relevantnim iskustvom". Međutim, brojka iz Putinova ukaza nije otkrivena javnosti, a Institut za proučavanje rata je procijenio da Rusija "prikriveno" mobilizira trupe.

Pročitajte više