Video - Jeremić: Srbija želi odnos s Josipovićem kakav nije imala s Mesićem

SRPSKI ministar vanjskih poslova Vuk Jeremić za Radio-televiziju Srbije komentirao je odnos Srbije s Hrvatskom i budućnost odnosa Beograda i Zagreba. "Mi trebamo graditi zajedničku budućnost u Europi, da ti odnosi sliče na odnose Njemačke i Francuske, koje su dvojni motor Europe, ali isto tako, važno je i zbog budućih naraštaja da se zna tko je Francuska, a tko Njemačka".

"Josipovićev gaf"

O nedavnoj izjavi novoizabranog hrvatskog predsjednika Ive Josipovića da "razumije frustraciju Srbije oko Kosova", Jeremić kaže da ta formulacija nije bila najprimjerenija.

"Mogao bih tu izjavu nazvati gafom. Srbija ne može biti ravnodušna prema činjenici da se upravo događa pokušaj otuđivanja 20 posto teritorija, i to ne bilo kojeg djela. Mi želimo najbolje moguće odnose, i da s Josipovićem uspostavimo odnose kakve nismo imali s prethodnim hrvatskim predsjednikom. Ima otvorenih pitanja i dobre volje, i nećemo odustati od rješavanja tih pitanja", kaže Jeremić.

Što se tiče Mesićeve izjave o slanju vojske na dio BiH u slučaju referenduma, Jeremić je rekao da je Srbija očekivala žešću reakciju Međunarodne zajednice na očiglednu ratnu prijetnju Mesića, ali da je dobra procjena da na to ne treba obraćati veliku pažnju.

"Srbija lider u regiji"

Jeremić je naveo da je Srbija, "iako to nekima nije ugodno", najveća u regiji, i zemljopisno središte regije pa njena liderska uloga nije dovedena u pitanje.

"Uloga lidera može služiti samo na korist. Spremni smo da se u odnosima sa svim susjedima angažiramo na jedan pozitivan način, na rješavanju svih naslijeđenih problema".

O prigovorima da Srbija koristi svaku priliku da ugrozi normalne odnose sa susjedima, Jermić je rekao da Srbija neće ostati ravnodušna na bilo koji korak koji narušava državne interese. "Kada bi na bilo koji potez priznanja Kosova mi ostali bez reakcije, pokazali bi da smo ostali bez svoje volje. Zato moramo imati jasno definiranu politiku za svaki korak eventualnog narušavanja našeg suvereniteta i teritorijalnog integriteta", rekao je ministar Jeremić.

Pročitajte više