Video - Josipović za Index: Svjetlo sam jer nudim budućnost, Bandić je tama jer nema programa

NAKON što je DIP objavio privremene rezultate, javnosti se obratio SDP-ov predsjednički kandidat Ivo Josipović. Uz povike okupljenih rekao je: "Dame i gospodo, dragi prijatelji, građanke i građani, dragi članovi stožera, rezultati ovih izbora pokazuju da je pravda pobijedila. Pobijedili smo zajedno, znajući da nas čeka još dio posla. Pozivam ovog trenutka vas ovdje i sve koji imaju pravo glasa u zemlji i inozemstvu da glasaju za pravdu, za bolju i pravedniju Hrvatsku, za svjetlo, ne za tamu.


Hrvatska je danas bila u prilici birati između pravde i nepravde, zakona i bezakonja, jednakih šansi za sve građane i kaste koja je preko privatizacije zadržala moć. Bila je u prilici birati između svjetla i tame, a ja sam siguran da će svjetlo izabrati i 10. siječnja.
 
Zahvaljujem naravno svima onima koji su izašli na izbore, koji su pokazali da Hrvatska ima građane i građanke koji znaju izabrati, svim kandidatima, a posebno sam zahvalan svima koji su glasali za mene i pokazali da žele pravednu i bolju Hrvatsku. Pozivam sve naše glasače i glasačice, sve naše ljude koji jesu za bolju, pravednu Hrvatsku, bez korupcije i kriminala, da izađu na izbore 10. siječnja i izaberu svjetlo, a ne tamu."

SDP-ovci: "Bandić je u Zagrebu izgubio kredibilitet"

Prema tvrdnjama SDP-ovih aktivista, od 17 zagrebačkih kvartova, Bandić je navodno slavio samo u dva kvarta. Stoga, ne čudi što je upravo najtraženiji papir u Josipovićevom stožeru upravo ovaj na kojem su rezultati SDP-ovskog brojanja glasova.

Uz uzvike "Gradonačelnik je izgubio  kredibilitet", u Novinarskom domu su ih dijelili mladi aktivisti SDP-a. Prema tim rezultatima Ivo Josipović dobiva 35 posto glasova u gradu Zagrebu, Milan Bandić 15,9 posto, Vidošević 12,1 posto, Pusić 10 posto, Hebrang 8,8 posto, Tuđman 6 posto, Jurčević 3,4 posto, Primorac 2,7 posto, Škare Ožbolt 2,5 posto, Mikšić 1,8 posto, Kajin 1,7 posto i Vukšić 0,2 posto.

Situacija je bila upravo obrnuta na svibanjskim lokalnim izborima nakon otvorenog raskola između Milanovića i Bandića kad je upravo odmetnuti gradonačelnik kao kandidat za prvoga čovjeka grada Zagreba dobio značajno više od SDP-ove liste za Zagreb čiji je nositelj bio upravo Zoran Milanović.

Josipović: Hvala svima koji su se odazvali festivalu demokracije

Prvo obraćanje pobjednika prvoga kruga predsjedničkih izbora sastojalo se tek od zahvale biračima i poziva svima da se priključe Josipovićevom "savezu".

Praćen predsjednikom stranke Zoranom Milanovićem, SDP-ov kandidat Ivo Josipović ušao je u Novinarski dom uz oduševljene reakcije brojnih članova i simpatizera stranke.

SDP-ov predsjednički kandidat Ivo Josipović nakon dolaska u Veliku dvoranu Novinarskoga doma nije držao govore, niti davao izjave. Nakon pozdravljanja s cijelom vrhuškom stranke, nakon desetominutnog zadržavanja napustio je dvoranu.

Dok je prvi puta podloga za dolazak pobjednika prvoga kruga bila službena pjesma "Gdje je nestao čovjek", Josipović se drugi put među čestitare uputio uz taktove Bowiejeve pjesme "Hero". Ovaj put se rukovao s brojnim novinarima nakon čega se nastavio družiti sa stranačkim dužnosnicima.

Kao što je bilo predviđeno protokolom u kojem je stajalo skandiranje "Ivo,Ivo", Josipović se uz pokliče koji su budili uspomenu na neke prethodne istoimene političare, Josipović se popeo za govornicu i kratko poručio: "Hvala svima koji su se odazvali festivalu demokracije i pozivam sve hrvatske građane u savez za pravednu i bolju Hrvatsku".

Mirando Mrsić, šef stožera Ive Josipovića je zahvalio biračima "Što su odabrali čovjeka koji će ih voditi idućih pet godina. Ovo su očekivani rezultati,među ostalim kandidatima vlada velika gužva, niti jedan protivnik nije nepoželjan, čak ni Milan Bandić", rekao je Mrsić i dodao da je Ivo Josipović osoba koja je pogodila bioritam Republike Hrvatske.

Ingrid Antičević Marinović i Nenad Stazić, saborski zastupnici SDP-a za Index su komentirali neslužbene rezultate izlaznih anketa.

"Sada se vidi čiji su birači zakazali"

Ingrid Antičević Marinović je možda najviše širila dobre vibracije Novinarskim domom gdje se u sve većem broju okupljaju članovi SDP-a i pobornici njihova kandidata. Iako je došla nasmijana i raspoložena, energična Ingrid nije propustila podsjetiti na prerevnu zadarsku policiju koja je na neobičan način trenirala strogoću u njenom gradu.

Policija je ničim izazvana došla na biračko mjesto i popisivala birače. "Pitam se čemu takva revnost zadarske policije, ali moram podsjetiti da ni inače nismo zadovoljni načinom na koji radi zadarska policija", rekla je Ingrid.

"Podsjetimo na 1997. kad je policijski brod Brzi noseći glasačke listiće s otoka zadarskoga arhipelaga, u Zadar došao tri dana nakon izbora. Kada smo ih pitali zašto im je tako dugo trebalo, odgovorili su da su plovili onoliko koliko je bilo potrebno."

"Međutim, pravda je spora, ali dostižna i danas je upravo na tim temeljima slavio Ivo Josipović."

Nekadašnja ministrica pravosuđa iz Zadra nije propustila naglasiti kako Ivo Josipović za premoćno vodstvo u prvome krugu može zahvaliti velikom broju birača SDP-a koji su izašli na izbore. "Dosad su na govorili da je naše biračko tijelo pasivno, a sad vidimo čiji su birači zakazali, a čiji su izašli na birališta.

Na pitanje znači li to da je SDP disciplinirao, saborska zastupnica SDP-a iz Zadra je odgovorila: "Mi nismo stranka niti previše discipliniranih članova, a kamoli birača."

Antičević Marinović je uvjerena u Josipovićevu pobjedu u drugom krugu "tko god mu bude protukandidat". "Nije fraza to što naš Ivo govori jer sasvim je svejedno tko će mu biti protukandidat."

Komentirajući rezultate dojučerašnjeg stranačkoga kolege Milana Bandića, Antičević je rekla: "Ne bih rekla da je to dobra rezultat, jedini dobAr rezultat je onaj Ive Josipovića".

Stazić: "Zadovoljan sam, sve je u skladu s očekivanjima"

Iako je isprva odbio komentirati rezultate izbornih anketa jer kako je rekao "to je nepopularno zbog predizborne šutnje", Stazić je ipak rekao je kako je zadovoljan prvim neslužbenim rezultatima koji su u skladu s očekivanjima.

Složio se da je odaziv birača ispod očekivanja i također je ponovio kako je Ivi Josipoviću svejedno tko će mu biti protukandidat u drugom krugu.

Ranko Ostojić: Dalmacija bi mogla odlučiti, a Bandićev rezultat pokazuje da se on, kao i svi kandidati osim Josipovića, bore za isto biračko tijelo"

Koordinator kampanje Ive Josipovića za Dalmaciju je zadovoljan rezultatom kojeg je ostvario SDP-ov predsjednički kandidat. "Njegov rezultat je najbolji i to samo po sebi dovoljno govori. Josipović je ostvario dvaput više glasova od svojega prvoga najbližeg protukandidata i nema sumnje u njegovu pobjedu.

- Hoće li Josipovićeva pobjeda biti vama barem djelomična satisfakcija za poraz na izborima za gradonačelnika grada Splita?

"Predsjednički izbori nemaju nikakve veze sa izborima za gradonačelnika. Građani izabiru onakvu vlast kakvu zaslužuju, a kad smo već spomenuli Split, samo bih podsjetio da se na principu vođenja toga grada vidi upravo ono na što sam upozoravao.

- Kako ste zadovoljni rezultatima Ive Josipovića u Dalmaciji?

Maloprije sam se vratio iz regije u kojoj sam radio na koordinator i moram istaknuti dvostruko zadovoljstvo: kao prvo angažmanom koji smo ostvarili u pripremi i realizaciji kampanje da sve prođe dostojanstveno i u redu, a onda i rezultat koji je na dosta mjesta čak i bolji od očekivanoga.

- U drugome krugu će Ivo Josipović će odmjeriti snage s donedavnim stranačkim kolegom Milanom Bandićem. Kako komentirate njegov uspjeh?

Svi ostali kandidati su se borili za isto biračko tijelo i zato je rezultat između njih tako neizvjestan.

Ranko Ostojić: Ivo vodi od Cavtata do Senja

Jedan od najistaknutijih dalmatinskih SDP-ovaca je tijekom našega razgovora dobio informaciju kako je SDP-ov predsjednički kandidat u regiji u kojoj je kampanju vodio upravo Ostojić, takorekuć pobijedio. "Generalno gledano Ivo Josipović vodi u cijeloj Dalmaciji, odnosno u mojoj regiji od Cantata do Senja, a zanimljivo je kako je prošao HDZ-ov kandidat Andrija Hebrang u njima tradicionalno sklonim sredinama:  u Zadru traje velika bitka između Hebranga i Vidoševića, a u Šibeniku Josipović vodi ispred Hebranga.

Davorko Vidović: Da se svi ujedine ne mogu stići Josipovića

Najviđeniji sisački SDP-ovac je presretan i ništa manje zadovoljan uletio u SDP-ov stožer iz svoga grada: "Čekam svaki čas da mi jave rezultate iz Siska, ali nemam nikakve dvojbe da će to biti kao i u ostatku Hrvatske - uvjerljiva pobjeda.

Vidović je uvjeren u Josipovićev pozitivan rezultat i drugome krugu. "Da se svi kandidati u drugome krugu udruže ne bi imali šanse protiv Ive Josipovića."

"SDP razbio Bandića u Zagrebu"

SDP-ov predsjednik Zoran Milanović bučno se hvalio da su "razbili" Milana Bandića u Zagrebu i poručio kako bi ga radovao ulazak HDZ-ovog kandidata Andrije Hebranga u drugi krug.

"Mi smo priželjkivali pobjedu Ive Josipovića, vjerujemo u nju i mislimo da je ostvariva. SDP ima samo jednog kandidata, i svi znaju tko je to. Volio bih da je u životu svaki čovjek gospodar svoje sudbine. To nažalost nije tako u životu, ali jest u politici. To je pokazao Ivo Josipović, pokazao je kako čovjek uz kvalitetno i odgovorno vođenje kampanje može iz relativne nepoznatosti doći na prvo mjesto. SDP-ovci su tehnički odradili odličan posao, a ja sam čelnik stranke koji je najviše bio uz stranačkog kandidata", rekao je za HRT predsjednik SDP-a Zoran Milanović. 

Pročitajte više