VIDEO Macron bacio rukavicu Trumpu: Klimatski znanstvenici, dobrodošli ste u Francusku

Screenshot: AJ+

NOVOIZABRANI predsjednik Francuske Emmanuel Macron uputio je još za vrijeme kampanje odlučan izazov američkom predsjedniku Donaldu Trumpu i njegovom suzbijanju istraživanja i sprečavanja klimatskih promjena.

Naime, Macron je u video-poruci na engleskom jeziku koju je u veljači objavio na svojoj Twitter stranici pozvao znanstvenike, istraživače, inženjere i poduzetnike koji se bave klimatskim promjenama, a čiji rad je ugrožen Trumpovom administracijom: "Molim vas, dođite u Francusku. Dobrodošli ste, ovo je vaša nacija".

"Znam da je vaš novi predsjednik odlučio ugroziti vaš proračun i vaše inicijative budući da je ekstremno skeptičan oko klimatskih promjena. Ja nemam nikakvih sumnji oko klimatskih promjena i oko toga koliko predani moramo biti oko ovog problema", obrazložio je Macron.

"Mi volimo inovaciju, volimo inovativne ljude. Mi želimo ljude koji rade na klimatskim promjenama, obnovljivo energiji i novoj tehnologiji. Francuska je vaša nacija", zaključio je Macron.

Podsjetimo, Trump je u više negirao postojanje klimatskih promjena, odnosno globalnog zatopljenja kojeg je nazvao "skupom podvalom" i "konceptom kojeg je izmislila Kina kako bi naštetila američkom gospodarstvu."

Trumpova administracija brzo je s antiznanstvene retorike prešla na djela: Agencija za zaštitu okoliša (EPA) odlučila je otpustiti polovicu znanstvenika u svom Odboru znanstvenih savjetnika.

Klimatski znanstvenici i istraživači još ranije su se požalili kako Trumpova administracija sustavno briše znanstvene arhive vezane za klimatskih promjena s državnih web-stranica.

Trump je također obećao, a djelomično i proveo ukidanje ekološke regulative za proizvodnju fosilnih goriva poput ugljena i nafte u SAD-u. Još uvijek nije poznato hoće li Trump povući SAD iz Pariškog sporazuma o klimi, sklopljenog 2015., koji je nazvao "lošom pogodbom."

Međutim, Macron je u prvom telefonskom razgovoru s Trumpom poručio da će štititi sporazum o klimatskim promjenama. "Namjerava štititi sporazum o klimatskim promjenama i pobrinut će se da zaštiti francuski narod", kazala je njegova glasnogovornica Laurence Haim za CNN.

Pročitajte više