VIDEO Ministar Štromar pobjegao od novinara kada su ga pitali za Žnjan

Video i foto: Index

MINISTAR graditeljstva Predrag Štromar danas je posjetio Split. U Županiji je potpisao ugovore za energetsku obnovu pet škola u zaleđu i na otocima, vrijedne gotovo 16 milijuna kuna. Župana Blaženka Bobana izvijestio je o dva nova natječaja za obnovu javnih ustanova, a najavio je i da bi i vlasnici privatnih stambenih objekata uskoro mogli aplicirati za potporu za energetsku obnovu.

Ipak, pitanje koje je najviše zanimalo splitske novinare, što Štromar misli poduzeti sa Žnjanom i pravomoćnim rješenjima građevinske inspekcije o uklanjanju objekata, ostalo je neodgovoreno. A pitali su ga novinari i pri dolasku u Županiju, a i na samoj tiskovnoj konferenciji. Odgovor na to pitanje vjerojatno zanima i gradonačelnika Andru Krstulovića Oparu.

Ugostitelji rade na Žnjanu besplatno, Opara tek poslao opomene za dugove iz 2015. i 2016.

Situacija je više-manje poznata. Svi su se objekti na Žnjanu bespravno proširili, protekle dvije godine izdana su rješenja za uklanjanje, no bez ikakvog učinka. Nepostupanje po rješenjima Građevinskog inspektorata dovelo je do apsurdne situacije da Grad Split za 2017. godinu nije uopće htio produžavati koncesije, pa sada objekti rade bez ugovora i potpuno besplatno. Gradonačelnik Opara jučer je poslao opomene pred ovrhu za neplaćena dugovanja za 2015. i 2016. godinu. Stoga je sasvim jasno da je ministar Štromar mogao očekivati da ga pitaju za Žnjan kada se pojavi u Splitu. 

"Niste bili do Grada Splita?", pitali smo ga.

"Nisam", kazao je Štromar.

"Jeste upoznati sa situacijom na Žnjanu?", pomislili smo da možda uopće nije informiran što se tamo događa.

"Jesam", kratak je bio odgovor.

"I što kažete? Postoje pravomoćna rješenje o uklanjanju, kada možemo očekivati neku konkretnu akciju", pitali smo ponovno.

"Sad ćemo imati sastanak i oko toga", kazao je ministar, koji se dvadesetak minuta zadržao u razgovoru s Bobanom.

Pitanja bez odgovora

Nakon što su potpisani i ispečatirani ugovori sa školama, Štromara su opet pitali za Žnjan.

"Imat ćemo sastanak s gradonačelnikom pa ćemo vas izvijestiti", opet ništa konkretno nije rekao.

"Kada mislite provesti rješenja za rušenje?" inzistirali su novinari.

Štromar se nije dao smesti. Pojurio je sa svitom van dvorane...

Nakon sastanka ipak je izdano priopćenje, koje prenosimo u cijelosti:

"Današnjim sastankom potpredsjednika Vlade RH i ministra graditeljstva i prostornog uredjenja Predraga Štromara, splitsko-dalmatinskog župana Blaženka Bobana i gradonačelnika Splita Andre Krstulovića Opare dogovoreno je formiranje stručne radne skupine za Žnjan koja će osigurati jasnu i punu suradnju svih sudionika: državne, županijske i gradske vlasti u cilju zakonitog upravljanja Žnjanom, a s jasnim ciljem da već 2018.godine imamo privremeno rješenje koje će omogućiti kvalitetnu turističku ponudu na prostoru Žnjana.

Krajnji cilj ove radne skupine je konačno i zakonsko-plansko upravljanje prostorom Žnjana do 2019.godine na korist svih građana Splita. Ovo je prvi korak usklađivanja aktivnosti svih razina vlasti. Sve odluke moraju biti usuglašene i temeljene na zakonu, ali i provedene u interesu građana.

Prvi sastanak stručne radne skupine za Žnjan održat će se početkom idućeg tjedna. Na sastanku će se precizno utvrditi dinamika postupanja na području Žnjana kojom će se osigurati zakonitost i uvođenje reda", stoji u priopćenju.

Pročitajte više