VIDEO Odgovor o radikalnom islamizmu koji je Obama dao majci ubijenog vojnika osvojio internet

Screenshot i video: Streamable

PREDSJEDNIČKI izbori u SAD-u u medije su plasirali različite crne i uznemirujuće vizije budućnosti za tu zemlju, osobito kroz pozicije republikanskog kandidata Donalda Trumpa.

Trump, koji je razinu javnog diskursa srozao na nivo koji nije viđen nikada u povijesti američkih izbora, u prvoj TV debati s Hillary Clinton ponovno se koristio ispraznim frazama, floskulama, poluistinama i lažima.

Upravo zbog toga Amerikanci su jako pozitivno reagirali na nedavni odgovor Baracka Obame na pitanje poginulog američkog vojnika o tome zašto odbija koristiti izraz "islamistički terorizam".

Obama je dotičnoj Amerikanki prvo odao poštovanje zbog žrtve njezinog sina i žrtve njezine obitelji, a potom je obrazložio i zašto vjeruje u odgovornost za izgovorenu riječ.

Obamin odgovor u nastavku prenosimo u cijelosti.

Teroristi ne govore u ime islama

"Za početak, želim zahvaliti Vašem sinu na njegovoj službi. Michele i ja provodimo mnogo vremena s majkama ubijenih američkih vojnika, i to je uvijek jedna od najznačajnijih stvari koje radimo u Bijeloj kući. To da provodimo vrijeme s obiteljima i slušamo o žrtvama, nevjerojatnim životima, patriotizmu i talentu poginulih muškaraca i žena.

Što se tiče Vašeg pitanja... To je umjetno pitanje. Nema sumnje i već sam to rekao - teroristi kao što su Al Kaida i ISIS su na bolestan način izvrnuli islam, koriste ga kao izliku za barbarizam i smrt. Oni ubijaju djecu, muslimane, uzimaju seksualne robove. Nema religijske racionale koja to može opravdati. Jako pazim kada opisujem te fenomene, uvijek se pobrinem da ne guramo te ubojice na hrpu s milijardom muslimana koji postoje na svijetu, pa i u ovoj zemlji, a koji su miroljubivi, odgovorni, koji su u ovoj zemlji policajci, vatrogasci, susjedi, prijatelji...

Ono što sam naučio slušajući muslimanske obitelji ovdje i u inozemstvu je da kad netko nazove te organizacije islamističkim teroristima, ljudi reagiraju na način kao da je islam terorizam, a zbog toga se potom svi muslimani osjećaju napadnuto. Zbog toga nam je kasnije ostvariti suradnju s njima u borbi protiv terorizma. Mislim li da je velika stvar ako netko kaže frazu "islamistički terorizam"?

Teroristi misle i tvrde da se bore u ime islama, ali ja im ne želim dati legitimitet. Organizacija koja na primjer ide okolo i ubija pa kaže: "Mi smo branik kršćanstva" nije organizacija koju ću ja kao kršćanin prihvatiti. Ja neću reći: "Ubijate za Krista",  neću. Reći ću da je to apsurdno, nazvat ću ih ubojicama i teroristima. Reći ću da to nije ono u što moja religija vjeruje.

To pokušavamo.

Ne želimo dati težinu njihovoj tvrdnji da govore u ime islama, jer ne govore. A drugo, ne želimo da se miroljubivi muslimani uplaše da se radi o sukobu Zapada i islama. To nije istina. Već možemo vidjeti kakve opasnosti okružuju neodgovorni govor, i kako je takav govor utjecao na naš diskurs s američkim muslimanima", kazao je Obama.

Odgovor je u jednom danu na društvenim mrežama prikupio tisuće lajkova i shareova.

Pročitajte više