VIDEO Održana sjednica vlade. Beroš: Poručujem glasnoj manjini da se ne igra doktora

Screenshot: YouTube

SJEDNICA vlade održana je u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici.

Dnevni red današnje sjednice možete pogledati OVDJE

Vlada je na današnjoj sjednici predložila zaključak o prihvaćanju Hrvatsko-francuskog strateškog partnerstva te službeno daje suglasnost Ministarstvu obrane za nabavu višenamjenskog borbenog zrakoplova Rafale.

Zaključak i odluku o suglasnosti vlada donosi uoči službenog posjeta francuskog predsjednika Emmanuela Macrona Hrvatskoj. 

Francuska i Hrvatska već imaju sklopljeno strateško partnerstvo, ali će ono novim ugovorom biti prošireno i produbljeno na niz novih područja, istaknuli su Banski dvori uoči Macronovog dolaska.

Medved o stanju s potresom pogođenim područjima

"Stožer nastavlja sa svojim aktivnostima. koordinira sve procese. Intenzivirane su aktivnosti povezane sa zimskim uvjetima, osigurali smo privremeni smještaj u termama Topusko", rekao je Medved.

Radovi su u tijeku na 612 kuća. 

"Uklonjeno je 435 objekata, a 15 objekata je u postupku uklanjanja", kaže.

Beroš o koroni

 

Za početak je izložio brojke u Hrvatskoj i svijetu. 

"323 osobe su na respiratoru. Gotovo 70 posto hospitaliziranih u zadnja 24 sata nije cijepljeno niti jednom dozom", kaže. 

Povećan je interes za cijepljenje. 

"Trenutni postotak cijepljenih je 63.01 posto", kaže. 

"Brojevi novozaraženih koje smo bilježili u zadnja dva tjedna značajno su vidljivi u opterećenom sustavu. Necijepljenjem i nepridržavanjem mjera, osim nepotrebnih smrti, oduzimamo krevete covid-negativnim bolesnicima s teškim bolestima", rekao je. 

Kaže da je virus štetan za sve, ali je opasniji za necijepljene.

"Poručujem glasnoj manjini da se ne igraju doktora i stručnjaka", rekao je. 

Božinović o koroni

 

"Po svim pokazateljima je jasno da se smrtnost može smanjiti jedino cijepljenjem", rekao je Božinović. 

"Slabija procijepljenost dovodi do više slučajeva hospitalizacije, a to predstavlja problem za preopterećeni zdravstveni sustav", kaže. 

Komentirao je i stanje na prosvjedima.

"PU zagrebačka provodi kriminalističko istraživanje vezano za subotnji prosvjed u Zagrebu", dodao je, osudivši nasilje prema novinarima.

"I te situacije istražuje policija. Svi se slažemo da pravo na prosvjed imaju svi, ali taj prosvjed mora biti organiziran sukladno zakonu. U trenutku smo kada se svi moramo ponašati odgovorno", rekao je.

"Nadam se da se svi slažemo da je pravo na prosvjed pravo koje imamo svi, ali taj prosvjed mora biti organiziran sukladno zakonu", rekao je. 

"U trenutku smo kad se svi trebamo ponašati odgovorno prema sebi, ali i prema drugima", kaže. 

Zakon o zaštiti potrošača

Govori ministar Ćorić te izlaže svoj prijedlog navedenog zakona. 

Vlada je prihvatila njegov prijedlog. 

Zakon o infrastrukturi za alternativna goriva

Govori ministar Butković te izlaže svoj prijedlog spomenutog zakona. 

Vlada je prihvatila njegov prijedlog.

Nabava borbenih aviona

Prijedlog opet izlaže Marić. 

Nastavio je Banožić.

"Prema stručnim projekcijama, nabava tih aviona dostatna je za idućih 30 i više godina. Uz 12 aviona je i moderan simulator letenja, pričuvni dijelovi i potpora. Uz navedeno, osiguran je poseban paket naoružanja te obuka osoblja. Obuka će se provoditi u Francuskoj i Hrvatskoj", kaže Banožić.

Borbeni avioni koje će kupiti Hrvatska sutra će letjeti iznad Zagreba

Sve avione će iz Francuske preletjeti piloti HRZ-a. 

Vlada je usvojila zaključak o prihvaćanju političke deklaracije o Hrvatsko-francuskom strateškom partnerstvu te donijela odluku o davanju suglasnosti Ministarstvu obrane za preuzimanje obveza na teret sredstava državnog proračuna u razdoblju od 2022. do 2026. godine, za nabavu višenamjenskog borbenog aviona Rafalea.

Plenković je najavio da će se dva Rafalea sutra moći vidjeti iznad zagrebačkog neba. 

Novim zakonom o proračunu unaprijediti planiranje i kontrolu troškova

Vlada je sa sjednice u četvrtak u saborsku proceduru poslala konačni prijedlog zakona o proračunu, kojim želi unaprijediti proračunsko planiranje i izvještavanje o trošenju proračunskog novca, kako kod državnog tako i kod proračuna županija, općina i gradova.

Ministar financija Zdravko Marić istaknuo je da je donošenje novog zakona jedna od mjera iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti.

U odnosu na trenutno važeći zakonodavni okvir, najvažnije promjene odnose se na tri ključna procesa: proračunsko planiranje i donošenje proračuna; izvršenje proračuna u dijelu kontrole izvršavanja rashoda, zaduživanja jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave (JLP(R)S) te uspostavu učinkovitijeg sustava financijskog i statističkog izvještavanja.

Izrada nacrta

Kod proračunskog planiranja i donošenje proračuna detaljnije se definiraju proračunski i izvanproračunski korisnici te se ukidaju obveze izrade strateških planova za ministarstva i druga državna tijela i plana razvojnih programa za JLP(R)S-ove.

Dodatno se razrađuje i sadržaj programa konvergencije koji vlada donosi do kraja travnja tekuće godine i upućuje Europskoj komisiji te se propisuje obveza donošenja odluke o proračunskom okviru za naredno trogodišnje razdoblje, umjesto dosadašnjih smjernica ekonomske i fiskalne politike.

U proračunski proces uključuje se i izrada nacrta proračunskog plana, kako bi se osigurala koordinirana ekonomska politika država članica europodručja, koji će vlada, po ulasku Republike Hrvatske u europodručje, biti obvezna dostavljati Europskoj komisiji svake godine, najkasnije do 15. listopada.

Propisuje se i da je za preuzimanje obveza po ugovorima

Prema vladinom prijedlogu, sabor donosi proračun za proračunsku godinu i projekcije za sljedeće dvije proračunske godine na razini skupine ekonomske klasifikacije, dok se trenutno proračun za proračunsku godinu donosi na razini podskupine.

Uvodi se i obveza izrade nove fiskalne procjene za proračunskog korisnika državnog proračuna.

U dijelu vladinog prijedloga koji se tiče zaduživanja JLP(R)S-ova, predlaže se da donošenje odluke o preuzimanju višegodišnjih obveza na teret proračuna vladi predlaže nadležni ministar, umjesto ministra financija, ali isključivo uz prethodnu suglasnost koju je dalo Ministarstvo financija.

Propisuje se i da je za preuzimanje obveza po ugovorima koji zahtijevaju plaćanje u sljedećim godinama i koje se sufinanciraju iz sredstava Europske unije i sredstava pomoći inozemnih vlada potrebno ishoditi suglasnost vlade, ako vrijednost ugovora prelazi iznos utvrđen zakonom o izvršavanju državnog proračuna odnosno deset milijuna kuna.

Sanacija krize

Propisuje se i ovlast vlade da u slučajevima krize, sukladno određenim zakonima, može donositi odluke na temelju kojih će se financirati aktivnosti vezane za saniranje posljedica krize i/ili katastrofe

Vlada svojim prijedlogom omogućuje zaduživanje jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave i za kapitalne pomoći trgovačkim društvima i drugim pravnim osobama u njihovom većinskom vlasništvu ili suvlasništvu. Također se propisuje da se u iznos ukupne godišnje obveze (koja ne smije prelaziti 20 posto ostvarenih prihoda u godini koja prethodi godini u kojoj se zadužuje) uključuju dospjele obveze iskazane u zadnjem raspoloživom financijskom izvještaju. U trenutačnom zakonu propisano je da u izračun ulaze dospjele nepodmirene obveze iz prethodnih godina.

Obavezna izrada posebnih izvještaja

Propisuje se obveza Ministarstva financija za izradom naknadne analize učinkovitosti i opravdanosti provedbe programa, aktivnosti i/ili projekata, odnosno pojedinih vrsta rashoda i izdatka proračunskih i izvanproračunskih korisnika državnog proračuna, koja će sadržavati preporuke za poboljšanje učinkovitosti trošenja proračunskih sredstava.

Radi povećanja učinkovitosti financijskog i statističkog izvještavanja, vlada predlaže uvođenje obveze jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave, proračunskim i izvanproračunskim korisnicima javno objavljivati informacije o trošenju proračunskih sredstava, proračunske dokumente i statističke informacije na svojim mrežnim stranicama, tako da budu lako dostupne i pretražive.

Uvodi se i obveza izrade posebnih izvještaja koji su sastavni dio polugodišnjeg i godišnjeg izvještaja o izvršenju državnog proračuna i proračuna JLP(R)S-ova.

Uskoro opširnije

Pročitajte više