VIDEO Prošetali smo Tuđmanovom, Titovom i Kolindinom šumom

Foto: Borna Filić/ Pixsell, Video: Sanja Padjen/Index

IZMEĐU Jelenovca i Pantovčaka golemo je šumsko područje već desetljećima zatvoreno za građane. Još otkako se Zagreb pokušao dodvoriti Josipu Brozu Titu pa početkom šezdesetih godina prošloga stoljeća sagradio Vilu Zagorje, u koju je najdraži gost rijetko svraćao, tom šumom običan čovjek nije mogao prošetati.

Jure Radić nadjenuo ime Predsjednički dvori

Otkako je u nju, nakon raketiranja Banskih dvora, svoj ured uselio Franjo Tuđman, a Jure Radić vili nadjenuo ime Predsjednički dvori, tih 90 hektara bili su najčuvanija šuma u Hrvatskoj.

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović odlučila je najveći dio tog kompleksa vratiti građanima. Od 90 hektara površine građanima će od sljedeće godine biti dostupno nešto više od 70 hektara dok će ostatak ostati u kompleksu Predsjedničkih dvora i nadalje biti strogo štićeno područje. I dalje će to područje biti veće od ograđenog područja oko Bijele kuće. Dom američkih predsjednika prostire se na 18 hektara zaštićenog žicom.

Stotinjak srna, muflona, jelena lopatara

Sama šuma trenutno je dom za stotinjak srna, muflona, jelenova lopatara te nepoznat broj lisica i zečeva. Uživaju u miru i svakodnevnoj brizi. Dom će vjerojatno izgubiti jer, kada park bude otvoren za građane, više neće biti visoke ograde koja ih sprječava da se rastrče po gradu. A u šumi više neće biti ni do zuba naoružanih vojnika. Oni će štititi daleko manji perimetar.

Uštedjet će kad već nije ispunila obećanje

Kolinda Grabar-Kitarović željela bi da građani već do adventa ove godine mogu šetati šumom, gradonačelnik Milan Bandić kaže da je vjerojatniji datum proljeće 2019. godine. Razumljivo je da se predsjednici žuri. Željela bi u predizbornu godinu uči s nečim čime se može pohvaliti građanima koje je vukla za nos obećavajući im da će čim pobijedi na izborima preseliti ured s Pantovčaka u skromniju rezidenciju. A moći će se pohvaliti i značajnom uštedom. Ishrana i briga za silne životinje košta ozbiljan novac. Nadalje, smanjit će i broj vojnika potrebnih za zaštitu prostora. Sve su to uštede kojima će se moći pohvaliti.

Zagreb još ne zna što će sa šumom

Šumom će sljedećih 50 godina upravljati Grad Zagreb na temelju ugovora s Ministarstvom državne imovine. Što će s njome napraviti i kako će je urediti, još uvijek nemaju pojma. No, već će nešto na brzinu smisliti kao što će morati smisliti kamo će smjestiti brojnu divljač. Paunovi će i dalje ostati u Predsjedničkim dvorima.

Pročitajte više