VIDEO Sinčić ide u Europski parlament, suspendirao je Bunjca

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

IVAN VILIBOR SINČIĆ je objavio kako on ide u Europski parlament. Također, obavijestio je medije kako je suspendirao Branimira Bunjca jer Tihomiru Lukaniću nije htio prepustiti mjesto u Bruxellesu.

Suspenzija Bunjca

""Na samom početku konstatirat ću da je prije izbora dogovorena strategija da nitko od saborskih zastupnika ne ide u parlament. To je bio dogovor, tako je bila složena lista, takva je bila kampanja, tako je bilo komunicirano prema javnosti. Međutim, dogodilo se da je Branimir Bunjac izigrao taj dogovor. Naime, zbog preferencijalnog glasanja na taj način se posložila lista da ja nisam u mogućnosti dati svoj mandat kolegi Lukaniću kako je bilo inicijalno dogovoreno. Na žalost, kolega Bunjac vidi sebe u Europskom parlamentu. Ideja je bila da se profilira i rotira pet novih ljudi. Dogovor je onemogućen, našli smo alternativno rješenje, a to je da do parlamentarnih izbora ja odem u Europski parlament, a onda ćemo kasnije vidjeti kako će se razvijati situacija.

Nisam očekivao da će se Branimir Bunjac ovako ponašati i ja ga još jednom pozivam da postupi časno i poštuje predizborni dogovor i prepusti mandat kolegi Tihomiru Lukaniću. Zbog takvog ponašanja koje je nedopustivo, danas sam suspendirao kolegu Bunjca, a o njegovoj sudbini u stranci odlučivat će u narednim danima tijela stranke, prije svega disciplinska komisija.", rekao je Sinčić.

Reorganizacija stranke

Istaknuo je i da je stranka u reorganizaciji. 

"Tihomir Lukanić bit će politički tajnik, Dominik Vuletić bit će međunarodni tajnik, Toni Šunjić bit će novi glavni tajnik, Denis Martinić će biti voditelj ureda u Bruxellesu, a Damjan Vucelić bit će moja zamjena u Saboru dok se ova situacija ne razriješi", pojasnio je.

"Svi smo se jednoglasno složili da Bunjac mora dati mandat Tihomiru Lukaniću. On to nije nažalost učinio i pozivam ga treći put da poštuje predizborni dogovor", dodao je Sinčić.

"Ništa nije dalje od toga da je kolegica Palfi inzistirala da ide u Europski parlament", rekao je Lukanić.

Sinčić je rekao kako je došlo do rekonstrukcije stranke. Kaže kako Palfi ne želi u Bruxelles, ali dodaje kako njen angažman u saboru ovisi o Bunjcu.

"Gospodin Bunjac već tjedan dana odbija postupiti po dogovoru. Višestruko smo razgovarali. Suspenzija na snagu stupa sutra, donesena je prije nekoliko sati", rekao je Sinčić.

"Ne želim ići u Europski parlament, želim da ide kolega Lukanić. Sve ću učiniti da se to ispoštuje, a jedina je prepreka gospodin Bunjac", dodaje.

"Disciplinska komisija se pokreće i ona može donijeti četiri mogućnosti - opomena, zabrana kandidiranja, imenovanja i isključenje iz stranke", kaže šef Živog zida i dodaje da nema govora o raskolu, nego o jednom čovjeku koji nečasno postupa.

Snimka obračuna

Neposredno nakon presice Ivana Vilibora Sinčića na kojoj je objavljeno kako je Branimir Bunjac suspendiran, na adresu redakcije stigla nam je snimka obračuna među članovima Živog zida.  

Sudeći po tajmingu slanja snimke medijima, logično je za pretpostaviti da se radi o unutarstranačkom obračunu.

>> VIDEO Bunjac se zamalo potukao sa živozidašem: "Nikad nećeš u EU parlament"

Nesporazumi u stranci

Vrh Živog zida trebao je prekjučer konačno odlučiti tko će s njihove liste otići u Bruxelles, no o putniku za Europski parlament donedavno se raspravljalo.

Vrh stranke odlučio je ne davati izjave novinarima i to zbog, kako tvrde, lošeg medijskog tretmana njihove kandidacijske liste tijekom predizborne kampanje za europske izbore. No neslužbeno doznajemo kako se ova stranka, nakon izbora na kojima ipak nisu ostvarili željeni rezultat, nalazi na organizacijskoj prekretnici. Tihomir Lukanić, glavni tajnik stranke, već je zbog toga podnio ostavku, a vrh stranke razmišljao je kako se posložiti kako im se i na sljedećim izborima ne bi ponovio ovaj rezultat.

Uskoro opširnije...

Pročitajte više