VIDEO Snimka koja je izazvala bijes javnosti: Policajci pretukli i ubili 37-godišnjeg muškraca

Foto: YouTube

NE STIŠAVAJU se reakcije na snimku koja prikazuje ubojstvo 37-godišnjeg Altona Sterlinga, crnca kojeg su u Baton Rougeu u američkoj saveznoj državi Lousiani ustrijelili bijeli policajci.

Snimka prikazuje kako dvojica policajaca Sterlinga ruše na tlo i pucaju u njega iz neposredne blizine. Snimka se uskoro proširila društvenim mrežama, izazvavši proteste i ponovno pokretanje rasprave o policijskom nasilju nad crncima.

Policija tvrdi da je intervencija uslijedila nakon anonimne dojave da čovjek ispred lokalne trgovine nekome prijeti pištoljem. Vlasnik trgovine ispred koje je Sterling ubijen kaže kako je siguran da je ubojstvo snimljeno nadzornim kamerama, ali snimku nije vidio, jer ju je policija zaplijenila. Preliminarnom obdukcijom utvrđeno je da su uzrok Sterlingove smrti višestruke rane od vatrenog oružja na prsima i leđima. Potpuna autopsija će biti obavljena za 60 do 90 dana.

Alton Sterling je bio poznat kao "CD man", lokalni prodavač glazbenih i filmskih DVD-a. Svoj je posao obavljao uz dopuštenje vlasnika trgovine ispred koje je ubijen, tvrdi odvjetnik njegove obitelji, i nije bio povezan s kriminalom.

Dvojica policajaca koji su sudjelovali u incidentu poslani su na izvanredni godišnji odmor, što je uobičajena praksa u ovakvim slučajevima. Policija je najavila da će snimka biti pažljivo pregledana.  

Michael McClanahan, predsjednik lokalnog ogranka NAACP-a, udruge koja se bori za prava Afroamerikanaca, zatražio je ostavku načelnika i drugih visokih dužnosnika gradske policije.

"Želimo iskorijeniti 1 posto loših policajaca koji glume sudca, porotu i krvnika nad svim nedužnim ljudima, ali posebno nedužnim crnim ljudima", rekao je McClanahan.

Pročitajte više