VIDEO Zimska oluja u SAD-u, Los Angeles dobio prvo upozorenje za mećavu od '89.

Ilustracija: EPA

ZIMSKA oluja praćena snijegom zahvatila je dijelove Kalifornije. Kako javlja BBC, oluja je danas ojačala pa je Los Angeles dobio prvo upozorenje za mećavu od 1989. godine.

Ogromna oluja već je donijela velike mećave i temperature daleko ispod nule u veći dio sjevernog SAD-a. Ovo zahladnjenje dolazi dok su dijelovi jugoistoka SAD-a zahvaćeni rekordnim toplinskim valom.

Najavljen snijeg u Los Angelesu

Kalifornijska autocesta je zbog vremenskih uvjeta zatvorila najdužu državnu međudržavnu cestu Interstate 5 pa je nastao gust promet na autocesti 101. Meteorolozi predviđaju da će u planinama sjeverno i istočno od Los Angelesa do subote napadati 2.4 metra snijega. Na snimkama na društvenim mrežama vidi se da je snijeg pao na kalifornijskim plažama.

Očekuje se da će u planinama puhati snažni vjetrovi od 96 do 120 km/h, dok bi obalna područja mogla doživjeti poplave. Ledena fronta vremena proteže se duž cijele zapadne obale SAD-a, kao i kanadske pokrajine Britanske Kolumbije.

Upozorenje za zimsku oluju od jučer je na snazi za obalne planine okruga Ventura i planine okruga Los Angeles, objavila je Nacionalna meteorološka služba (NWS). U planinskim vrhovima oko grada Santa Barbare očekuje se metar i pol snijega.

Stanovnicima Kalifornije savjetuje se da ostanu u svojim domovima za vrijeme snježne mećave. "Vidljivost će biti smanjena", poručio je NSW.

Drugdje u SAD-u zbog zimske oluje zatvorene škole i tvrtke

Drugdje u SAD-u su zbog zimske oluje zatvorene škole i firme. NWS je izvijestio da je u noći na četvrtak u Portlandu napadalo gotovo 28 centimetara snijega. 

Oluja je dovela do smrti vatrogasca u Michiganu, koji je došao u kontakt sa srušenim dalekovodom. Dužnosnici u Oregonu također istražuju jedan slučaj smrti od hipotermije, za koji kažu da bi mogao biti povezan s olujom.

Jaki vjetrovi iščupali su ogromno stablo sekvoje koje je palo na kuću u kalifornijskom Bay Areau. Jednogodišnje dijete koje je bilo u kući završilo je u bolnici u kritičnom stanju. U pet saveznih država stotine tisuća domova i poslovnih prostora ostale su bez struje. Više od 700.000 ljudi u Michiganu i 120.000 u Kaliforniji jutros nisu imali struje.

S druge strane, temperature u Washingtonu jučer su dosegnule 27 Celzijevih stupnjeva, što u veljači nije viđeno od 1874. godine.

Očekuje se da će se nove oluje proširiti Kalifornijom početkom idućeg tjedna, piše BBC.

 

Pročitajte više