VIDEO Stacey Abrams je prva crnkinja nominirana za guvernerku u povijesti SAD-a

Screenshot: YouTube
 
BIVŠA zastupnica iz Georgije i spisateljica Stacey Abrams napravila je velik korak da postane prva afroamerička guvernerica neke američke savezne države, piše u srijedu BBC.
 
Stacey Abrams osvojila je u utorak nominaciju Demokratske stranke, poručivši biračima da "preobraćenje" republikanaca u demokrate dosad nije dalo rezultata. Demokrati ne vode Georgiju od 2003. godine. Abrams (44) suočit će se s republikanskim kandidatom na izborima u studenome. 
 
Bude li izabrana u toj izrazito konzervativnoj državi, postat će prva žena i prvi pripadnik neke etničke manjine na čelu države na jugu SAD-a.
 
Brojne žene natjecale su se i osvojile demokratske nominacije u Kentuckyju, Arkansasu i Teksasu, na valu kampanje #MeToo i #TimesUp. U Americi je trenutno na dužnosti šest guvernerki.
 
 
Već ostvarila povijesna postignuća
 
Abrams je rođena u Gulfportu u Mississippiju i ima petero braće i sestara. Kao tinejdžerica preselila se u Atlantu s roditeljima, knjižničarkom na sveučilištu i radnikom u brodogradilištu.
 
U Georgiji je već ostvarila nekoliko povijesnih postignuća. Bila je prva Afroamerikanka koja je kao izvrsna učenica održala govor na dodjeli diploma u svojoj srednjoj školi, da bi potom stekla diplomu na Koledžu Spelman. Kasnije je magistrirala na Sveučilištu u Teksasu i na Yaleu.
 
Prva žena na čelu zastupničkog kluba, prva crnkinja koja je predsjedala zastupničkim domom parlamenta
 
Prvi je put u kongres Georgije izabrana 2006., a kasnije je postala prva žena na čelu nekog zastupničkog kluba i prva Afroamerikanka koja je predsjedala zastupničkim domom parlamenta te države.
 
Njezinu nominaciju podržali su senator iz Vermonta Bernie Sanders, iz New Jerseyja Cory Booker i Kamala Harris iz Kalifornije, sve potencijalni kandidati za demokratsku predsjedničku nominaciju 2020.
 
Osim politike, Abrams se bavi književnošću i pod pseudonimom Selena Montgomery napisala je osam romantičnih romana. 
 

 

Pročitajte više