VIDEO Ukrajinci projektilom pogodili ruski tenk s udaljenosti od preko 1.5 km

Foto: X

Nakon mjeseci odugovlačenja proruskih republikanaca američki Kongres napokon je 23. travnja odobrio 61 milijardu dolara za pomoć Ukrajini. Predsjednik Joe Biden sljedećeg je dana potpisao novi zakon, a samo nekoliko sati kasnije Pentagon je najavio paket Ukrajincima prijeko potrebnog streljiva i vozila vrijedan preko milijardu dolara.

Paket je sadržavao i nepoznat broj pješačkih borbenih vozila M-2 Bradley. Jedina ukrajinska jedinica koja ih koristi jest 47. mehanizirana brigada koja se borila u očajničkim obrambenim operacijama protiv mnogo veće ruske sile zapadno od ruševina Avdijivke na istoku Ukrajine, piše Forbes. Uz svježe streljivo i nova vozila, brigada je usporila rusku ofenzivu, a jedna dramatična borba, snimljena iz zraka ukrajinskom dronom, pokazuje kako.

U srijedu navečer je topnik vozila M-2 primijetio ruski tenk T-80 na udaljenosti od kilometar i pol, istočno od sela Novopokrovske. Vojnici iz M-2 ispalili su na tek jednu jedinu protutenkovsku raketu TOW. "Bradley, uništavač tenkova", pohvalilo se ukrajinsko ministarstvo obrane.

Bio je to jedan od najdalekometnijih izravnih slučajeva uništenja tenka u čitavom ratu, no to vjerojatno nije iznenađenje obožavateljima legendarnog Bradleyja, glavnog vozila američke vojske još od 80-ih godina prošlog stoljeća. "Brad… nije tenk, ali može biti ubojica tenkova", objasnio je Mark Hertling, umirovljeni general američke vojske.

U 33-tonski Bradley stane 10 vojnika, a možda je upravo to i najbolje borbeno vozilo u čitavom ratu u Ukrajini. Primarna misija mu je prevoziti trupe u borbe, a potom se i sam pridružuje sukobu, gađajući ruske trupe i vozila preciznom artiljerijom iz 25-milimetarskog topa.

 

M-2 mnogo je lakši od klasičnog tenka, uglavnom jer je njegov oklop mnogo tanji od oklopa tenka. U bliskoj borbi s ruskim tenkom ovo vozilo možda neće preživjeti dugo. U borbi na većim udaljenostima ono ipak ima prednost, pogotovo noću, kada njegove superiorne infracrvene kamere pomažu posadi vidjeti tenk prije nego što tenk zamijeti vozilo.

Pentagon je očekivao da će ukrajinska vojska cijeniti taj silni potencijal. "Bradley ima zavidne sposobnosti koje funkcioniraju protiv bilo kojih kapaciteta koje Rusija koristi protiv Ukrajine," rekla je prošle godine Laura Cooper, zamjenica pomoćnika američkog ministra obrane, nakon što je SAD obećao prve isporuke vozila M-2 Ukrajini - ukupno njih dvjestotinjak.

I zaista, između misija podrške pješacima 47. mehanizirana brigada šalje vozila M-2 u lov na tenkove. U jednoj jedinoj bici na jugu zemlje prošlog ljeta jedna posada Bradleyja navodno je uništila čak dva ruska tenka T-72.

Ukrajinska 47. mehanizirana brigada neprestano se bori već godinu dana, što je ostavilo posljedice na bataljunima koji koriste M-2. Analitičari open-source obavještajnog kolektiva Oryx izbrojali su 37 uništenih Bradleyja i još desetke oštećenih. U prošlomjesečnim borbama zapadno od Avdijivke brigadi je počelo ponestajati vozila.

To se mijenja jer dolaze nova. Valja očekivati da će se nova vozila M-2 pojaviti u borbama protiv ruskih tenkova dok 47. mehanizirana brigada radi na stabiliziranju linije fronte. "Nastavljamo s poslom!" kažu iz brigade.

Pročitajte više