VIDEO Una i dalje raste, u Hrvatskoj Kostajnici izvanredne mjere

Foto: Luka Šangulin/Index

IAKO je vodostaj rijeke Une na području Pounja još uvijek u porastu, neposredne opasnosti od poplave za stanovnike Hrvatske Kostajnice još uvijek nema. 

Porast vodostaja je usporen i u 13 sati iznosio je 432 centimetra. Još u ponedjeljak je vodostaj imao porast od desetak centimetara na sat, a u utorak iznosi tri centimetra. Trenutačno su na snazi izvanredne mjere obrane od poplava, a ako vodostaj premaši 460 centimetara, bit će proglašeno izvanredno stanje.

Nijedna kuća nije pod vodom

Ugroženo područje u Hrvatskoj Kostajnici u utorak je obišao pomoćnik ministra unutarnjih poslova za poslove civilne zaštite Damir Trut. Nakon obilaska je izjavio kako je zadovoljan blagovremenim intervencijama svih gradskih i drugih službi zaštite i spašavanja.

Preventivno su najugroženija mjesta zaštićena tzv. boks-barijerama i zečjim nasipima, pa nijedna kuća na kostajničkom području nije pod vodom. Kako je rekao Trut, stanje je pod kontrolom, a hidrološke prilike upućuju na smirivanje situacije. 

I dok za pounjska naselja nema neposredne opasnosti, više je prometnica na području Pounja i Banovine zatvoreno za promet. Tako je zbog porasta vodostaja Une u utorak prijepodne zatvorena za promet županijska cesta Hrvatska Kostajnica - Dvor, a zbog porasta vodostaja pritoka Une i Kupe, odnosno prelijevanja vode u Šibinama, cesta Glina - Veliki Obljaj, Hrastovica - Čuntić.

Zbog prelijevanja vode u Madžarima zatvorena je nerazvrstana cesta Komarevo - Blinja, a zbog vode na cesti u Blinjskom Kutu i promet na državnoj cesti Sisak - Sunja. 

Načelnik Stožera Civilne zaštite Sisačko-moslavačke županije, dožupan Roman Rosavec, za 17 sati je sazvao sjednicu Stožera u Hrvatskoj Kostajnici.

U Kostajnici izvanredno stanje

Na području općine Kostajnica u BiH proglašeno je izvanredno stanje. Iako je tendencija rasta vodostaja rijeke Une usporena, i trenutno iznosi 3 do 5 cm/sat. Zbog obilnih kiša na bihaćkoj regiji te veoma visokog vodostaja rijeke Sane, očekuje se da će se umjeren rast vodostaja Une kod Kostajnice nastaviti i tijekom današnjeg dana i dobrog dijela noći, s predviđenim maksimumom od oko 500 cm.

Stožer za izvanredne situacije opći Kostajnica na sjednici održanoj danas u podne donio je odluku da zbog porasta vodostaja rijeke Une sutra na području općine Kostajnica neće biti nastave u osnovnoj školi Petar Mećava, srednjoškolskom centru Kostajnica te da neće raditi JPU Klub za djecu Kestenko Kostajnica.

Pročitajte više