VIDEO Zašto je Plenković puštao HDZ-ovcima snimku smjene Mostovih ministara?

Foto: Pixsell/Grgo Jelavić/Vlada

JUČER je predizbornu kampanju obilježio jedan naizgled bizaran događaj. Naime, uoči govora Plenkovića pred okupljenim HDZ-ovcima u Dubrovniku puštena je sada već čuvena snimka koja prikazuje kako premijer hladnokrvno naređuje tajnici vlade da pripremi odluku o smjeni tri Mostova ministra koji su glasali protiv vladine podrške ministru financija Zdravku Mariću. Time, je, podsjetimo, Plenković efektivno raskinuo vladajuću koaliciju s Mostom i doveo HDZ u poziciju da mora očajnički skupljati ruke za labavu većinu u parlamentu.

>> VIDEO Na skupu HDZ-a puštali snimku razrješenja Mostovih ministara, publika u transu


Puštanje snimke smjene Mostovih ministara izazvalo je erupciju oduševljenja okupljenih HDZ-ovaca, koji su ju popratili oduševljenim pljeskom. Sam Plenković je jučer u Dubrovniku vidio kako "ne vidi ništa sporno" u puštanju snimke na HDZ-ovom skupu, ali se ipak pokušao ograditi riječima: "Nisam ja to pustio", iako je svima savršeno jasno da dotična snimka nije puštena bez premijerova odobrenja.



No, što zapravo stoji iza tog bizarnog Plenkovićeva poteza? Mnogi su požurili intepretirati puštanje snimke smjene Mostovih ministara pred okupljenim HDZ-ovcima kao dokaz Plenkovićeve arogancije i prepotencije, ali razlog je zapravo jednostavniji od toga.

Naime, nije nikakva tajna da se Plenković već neko vrijeme suočava s velikim otporima unutar stranke, pa čak i otvorenom pobunom dijela članstva, što se jasno očituje u kandidaturi Brune Esih, koja je u Sabor ušla na HDZ-ovoj listi, za zagrebačku gradonačelnicu, koju pak podržava nezanemariv dio HDZ-ovaca. Zato se predstojeći lokalni izbori mogu gledati i kroz prizmu Plenkovićeve borbe za kontrolu nad vlastitom strankom.

Plenković pokušava zadržati kontrolu na HDZ-om


Obzirom da je Plenković raskidom koalicije s Mostom poprilično ugrozio dotad vrlo sigurnu HDZ-ovu vlast, premijer već tjedan dana obilazi HDZ-ove podružnice širom zemlje i pokušava objasniti HDZ-ovcima zbog čega je povukao tako riskantan potez. Podsjetimo, HDZ je na jedvite jade kupnjom glasova u Saboru uspio navući 76 ruku za izbor Gordana Jandrokovića za predsjednika Sabora, a iako je HDZ time privremeno uspio spriječiti potpuni raspad vladajuće većine, gotovo je sigurno da će nakon lokalnih izbora doći ili do novog preslagivanja u Saboru ili, što je vjerojatnije, do novih prijevremenih izbora.

U HDZ-u tinja nezadovoljstvo zbog Plenkovićevog ugrožavanja dotad prilično stabilne parlamentarne većine i vlade i upravo zbog toga premijer obilazi HDZ-ove podružnice širom države kako bi uvjerio članove vlastite stranke da je povukao pravi potez. Plenkoviću, naime, prije svega treba podrška unutar vlastite stranke. Upravo zbog toga šef HDZ-a širom zemlje pokušava objasniti članovima svoje stranke zbog čega je odlučio raskinuti koaliciju s Mostom umjesto da se odrekao ministra Zdravka Marića i tako sačuvao koaliciju s Mostom i stabilnu većinu u Saboru. Plenković je tako i jučer u Dubrovniku HDZ-ovcima ponavljao kako je "Most stao na stranu SDP-a" te kako, eto, nije imao izbora.

Hoće li Plenkovićeva turneja, kojoj je cilj šarmirati vlastitu stranku i dobiti njezinu podršku, uroditi plodom, pokazat će i nadolazeći lokalni izbori, ali i period famoznog "preslagivanja" koji će uslijediti nakon njih.
 

Pročitajte više