VIDEO "Žuti prsluci" izvrijeđali židovskog filozofa: "Prljavi cionist"

Screenshot: YouTube/odn news

FRANCUSKI predsjednik Emmanuel Macron osudio je antisemitske uvrede upućene jučer filozofu Alainu Finkielkrautu tijekom prosvjeda “Žutih prsluka” u Parizu, javlja BBC.

Predsjednik Macron izjavio je kako je riječ o “apsolutnoj negaciji” onoga što Francusku čini velikom te da to neće tolerirati.

Prosvjednici marširaju već 14. tjedan zaredom

Ove subote deseci tisuća prosvjednika, 14. tjedan zaredom, marširali su na antivladinim prosvjedima koji su započeli zbog nezadovoljstva najavom povećanja cijene goriva, a nastavili se kao izraz općeg nezadovoljstva vladinim politikama.

Premda iz tjedna u tjedan broj prosvjednika pada, prema informacijama iz policije, i ove je subote sudjelovalo 41 500 ljudi, od toga oko 5 000 u glavnom gradu Parizu.

Prosvjednici vikali poznatom filozofu da je "prljavi cionist"

I ove subote policija je koristila suzavac kako bi uspostavila kontrolu nad prosvjednicima. A u Parizu su pripadnici organa reda i sigurnosti morali i napraviti barijeru kako bi odvojili prosvjednike od Finkielkrauta kojeg su vrijeđali.

69-godišnji akademik, koji je podrijetlom Židov, rekao je za Le Parisien kako je čuo ljude da viču “prljavi cionist” te “baci se u kanal”.

Za Journal du Dimanche izjavio je kako je osjetio “apsolutnu mržnju” usmjerenu prema njemu te da bi se bojao za svoju sigurnost da policija nije bila tamo, iako je naglasio i da nisu svi prosvjednici bili agresivni prema njemu.

U početku davao podršku "Žutim prslucima", ali ih je poslije kritizirao

Finkielkraut, sin poljskih imigranata, u početku je davao svoju podršku “Žutim prslucima”, no nedavno je u intervjuu za Le Figaro kritizirao ovaj pokret.

Potvrdio je da ga je Macron nazvao na telefon i pružio podršku.

Širenje antisemitizma Francuskom, ali i cijelom Europom

Ranije ovog tjedna ministar unutrašnjih poslova Francuske izjavio kako se antisemitizam širi zemljom “poput otrova” nakon nekoliko incidenata usmjerenih protiv Židova koji su se dogodili u Parizu proteklih dana, poput svastike nacrtane na poštanskom sandučiću jedne osobe koja je preživjela Holokaust.

Židovske grupe također upozoravaju na širenje antisemitizma i mržnje prema drugim manjinskim grupama koje provodi ekstremna desnica diljem Europe.

Tako službeni podaci iz Njemačke, koji su objavljeni prošlog tjedna, pokazuju kako je došlo do porasta antisemitskih uvreda za deset posto u protekloj godini te do porasta fizičkih napada za 60 posto.

Pročitajte više