Vigilare prijavio policiji grafitere koji su na ruti povorke protiv pobačaja pisali "Pravo na izbor"

Foto: Facebook

INICIJATIVA "Obrani pravo na izbor" u subotu organizira protestni skup protiv ugrožavanja reproduktivnih prava žena, koji je ujedno i protuprosvjed protiv skupa "Hod za život", koji podupire udruga "U ime obitelji" Željke Markić. Skup "Hod za život" zalaže se tako za "zaštitu ljudskog života od začeća do prirodne smrti".

Pred sam skup, na trasi povorke koja bi se trebala održati osvanuli su grafiti s porukom "Pravo na izbor", piše Crol.

Grafiti su uvrijedili udrugu Vigilare, koja je nepoznate grafitere prijavila policiji.

Iz Vigilarea poručuju kako su spomenuti grafiti "protupravni čin i provokacija" za "tisuće ljudi koji će tom trasom sudjelovati u prvom nacionalnom Hodu za život".

"Ovakvo destruktivno ponašanje stvara polarizaciju društva i podiže nepotrebne tenzije. Demokratska društva imaju svoja civilizirana pravila, a ovakve noćne 'akcije' moraju se javno (i pravno) osuditi", poručuju.

Od "zagrebačke policije zahtijevaju žurnu istragu i pronalaženje počinitelja, a od gradonačelnika Milana Bandića da komunalna služba što prije vrati nogostup u prvobitno stanje".

Bobić: Ugodno smo iznenađeni akcijom građana

Lana Bobić iz inicijative "Obrani pravo na izbor" kaže kaže da su i oni sami tek jutros saznali za grafite.

"Mi smo na Facebook stranicu naše inicijative dobili jutros te fotografije grafita i bili smo ugodno iznenađeni akcijom građana koji kroz umjetnički izražaj podržavaju našu akciju. Naša inicijativa nema nikakve veze s tim.

Mislim da su tu dvije stvari ključne za napomenuti - prvo da polarizaciju društva stvara nametanje jednog sustava vrijednosti apsolutno svim građankama i građanima, a kao drugo bih napomenula da, ako u našem društvu govor mržnje pakiraju pod satiru, onda ne vidim zašto bi društveno angažirana umjetnost bila problem i zvala se vandalizmom obzirom da je street art legitimna vrsta umjetnosti. Ne možemo imati dvostruke kriterije. Ja sam apsolutno za to da se svi u društvu možemo slobodno izražavati, ali nedopustivo je da se neki stav, koji nije utemeljen niti na znanosti ni na činjenicama niti na zdravom razumu a kamoli na ljudskim pravima i slobodama, čovjeku nameću kao jedini mogući izbor", zaključuje.

 

Pročitajte više