Vijeće HRT-a odbilo prijedlog Jasne Ulage-Valić o programskom usmjerenju HTV-a

VIJEĆE HRT-a odbilo je danas programsko usmjerenje nacionalne televizije koje je za razdoblje od siječnja do svibnja ove godine predložila glavna urednica HTV-a Jasna Ulaga-Valić.

Vijeće je glavnu urednicu obvezalo da do iduće sjednice priredi dokument o svim izmjenama i odstupanjima od programske sheme usvojene u svibnju pošle godine, kao i obrazloženja tih izmjena, uz napomenu da taj tekst mora biti ´jezično dotjeran´.

Neki vijećnici odbili su prijedlog programskog usmjerenja uz obrazloženje da tekst jezično nije uređen, te da se glavna urednici u njemu koristila i ´nedoličnim riječima´. Stoga je predstavnik Matice hrvatske u Vijeću Vlaho Bogišić zatražio od ravnatelja HRT-a Mirka Galića da uruči otkaz osobi koja je sastavila tekst programskog usmjerenja, ne precizirajući radi li se o glavnoj urednici ili nekome od njenih suradnika.

Zbog dugotrajne rasprave oko niza tema poput ´destrukcija rada´ tog tijela, curenja informacija s HRT-a i osobnih razmirica među članovima Vijeća, to tijelo danas ponovno nije raspravljalo o razrješenju ´uredničke krize´ na nacionalnoj televiziji.

Raspravu o urednicima koji su u dva navrata zatražili da ih Vijeće HRT-a razriješi dužnosti zatražilo je Upravno vijeće, zaključivši da ta kuća ne može poslovati bez urednika najvažnijih programskih cjelina i programa na HTV-u.

Do kraja vremena predviđenog za sjednicu vijećnici nisu dovršili ni raspravu o razrješenjima dosadašnjih urednika koji su ustvrdili da ne mogu raditi s glavnom urednicom, pa Jasna Ulaga-Valić nije mogla predložiti svoje kandidate za upražnjena urednička mjesta.

U dokumentima s potpisom glavne urednice upućenom predsjedniku Vijeća HRT-a, koji su na današnjoj sjednici podijeljeni novinarima, stoji da su kandidati za nove urednike Vlasta Bartolec, Dražen Sirišćević, Silva Skender, Goran Milić i Zdravko Šljivac.

Na čelno mjesto Informativnog programa Ulaga-Valić namjerava predložiti sadašnju urednicu Dnevnika Vlastu Bartolec, Dražen Sirišćević trebao bi biti urednik programa za kulturu, a Silva Skender urednica Programa za djecu i mlade. Urednik informativno-političkog programa bio bi Goran Milić, a urednik Zabavnog programa Zdravko Šljivac.

Pročitajte više