Vijeće Jadranske povelje u četvrtak i petak u Washingtonu

SJEDINJENE DRŽAVE, Hrvatska, Albanija i Makedonija razmotrit će u četvrtak i petak u Washingtonu napredak u provedbi Jadranske povelje, dokumenta koji potpisan prije šest mjeseci kako bi tim trima europskih zemljama olakšao put prema članstvu u NATO-u.

Američko državno tajništvo bit će u petak domaćin prvog ministarskog sastanka Partnerskog vijeća u okviru Jadranske povelje na kojem će se izvršiti inventura do sada učinjenog u pripremama Hrvatske, Albanije i Makedonije za članstvo u NATO-u.

Američku vladu će predstavljati zamjenik državnog tajnika Richard Armitage, hrvatsko izaslanstvo će predvoditi zamjenik ministra vanjskih poslova Ivan Šimonović, albansko vršitelj dužnosti ministra vanjskih poslova Luan Hajdaraga, a makedonsko ministrica vanjskih poslova Ilinka Mitreva.

Šimonović, Mitreva i Hajdaraga će se u četvrtak susresti s utjecajnim američkim senatorom Johnom McCainom i kongresnikom Douglasom Bereuterom, predsjednikom Pododbora za Europu u vanjskopolitičkom odboru Predstavničkog doma.

U svibnju ove godine američki državni tajnik Colin Powell i ministri vanjskih poslova Hrvatske, Makedonije i Albanije potpisali su u Tirani Jadransku povelju koja predstavlja korak prema njihovu uključivanju u NATO i predviđa potporu Sjedinjenih Država trima zemljama na putu u euroatlantske integracije.

Jadranskom poveljom Hrvatska, Makedonija i Albanija obvezale su se na međusobnu suradnju u što bržoj provedbi reformi i usvajanja standarda nužnih za pristup NATO-u, već započetih u okviru Akcijskog plana za članstvo u Sjevernoatlantskom savezu.

Tri zemlje očekuju punu podršku Sjedinjenih Država za uključenje u NATO prigodom sljedećeg kruga njegova proširenja.


Pročitajte više