Vijeće NATO-Rusija oštro osudilo terorističke napade u Rusiji

VIJEĆE NATO-Rusija (NRC), koje se sastalo na izvanrednom zasjedanju, najoštrije je u utorak osudilo posljednje terorističke napade protiv naroda Ruske federacije, doznaje se iz priopćenja glavnog sjedišta NATO-a u Bruxellesu.

"Ti zločini, uključujući napade na putnički zrakoplov, prepunu stanicu podzemne željeznice u Moskvi i okrutnu otmicu i masovno ubojstvo školske djece i drugih civila u Beslanu, Sjevernoj Osetiji, ukazuju na barbarsku i podmuklu prirodu terorizma s kojim smo suočeni", kaže se u priopćenju.

Terorizam, kako piše u priopćenju, predstavlja izazov "našem zajedničkom sigurnosnom sustavu i demokratskim vrijednostima, temeljnim ljudskim pravima i slobodama".

"Terorizam je još jednom pokazao da ne poznaje nikakve granice, ni vjerske ni moralne", poručuje NCR u priopćenju.

Veleposlanici zemalja članica NATO-a i Rusije sastali su se u utorak kasnije poslijepodne kako bi, između ostalog, izvršili pripreme za detaljne razgovore između nekadašnjih hladnoratovskih neprijatelja o "akcijskom planu" koji se odnosi na osjetljiva sigurnosna pitanja, a ponajprije na borbu protiv pošasti terorizma. Ti bi se razgovori trebali održati krajem mjeseca. Iz diplomatskih se izvora doznaje da bi se konkretni prijedlozi mogli čuti na sastanku ruskih i NATO-ovih izaslanika 22. rujna.

Prema najnovijim podacima u talačkoj krizi u Beslanu živote je izgubilo 336 osoba. Među njima je 156 djece, 31 otmičar, 107 tijela je neidentificirano a ostali su vladini dužnosnici.

Pročitajte više