Vijeće sigurnosti priprema novu rezoluciju o Haškom sudu

VIJEĆE sigurnosti UN-a priprema rezoluciju kojom će ustrajati na strategiji završetka rada (Completion Strategy) Haškog suda do 2010. godine, doznaje se u ponedjeljak iz diplomatskih izvora.

Rezolucijom će Vijeće sigurnosti naglasiti važnost pune provedbe navedene strategije Haškoga suda, izložene u rezoluciji 1503 iz kolovoza ove godine, kojom je Sud pozvan da dovrši sve istrage do kraja 2004., sva prvostupanjska suđenja do 2008., te žalbene postupke do kraja 2010. godine.

Vijeće sigurnosti će ponovno pozvati Haški sud da planira svoje aktivnosti i djelovanja tako da datumi iz strategije budu poštovani, doznaje se iz diplomatskih izvora.

U UN-u se u ponedjeljak razgovara o novoj rezoluciji o Međunarodnom kaznenom sudu za bivšu Jugoslaviju (ICTY) i Ruandu. Pregovori o novoj rezoluciji još traju, obznanili su diplomatski izvori, a ona bi mogla biti usvojena već u utorak ili u sljedeća dva do tri tjedna.

Predsjednik Haškog suda Theodor Meron i glavna tužiteljica Carla del Ponte su listopadu ove godine izvijestili Vijeće sigurnosti o radu Suda i izrazili sumnju da će biti moguće provesti strategiju završetka rada kako je predviđena rezolucijom 1503. Zahtjev za poštivanjem tih datuma u novoj rezoluciji biti će na neki način odgovor Vijeća sigurnosti na te zabrinutosti.

Očekuje se da će Vijeće sigurnosti u novoj rezoluciji zatražiti da predsjednik i glavna tužiteljica ICTY-a svakih šest mjeseci detaljno izvijeste o napretku u provedbi strategije.

Iako je glavna namjera rezolucije potvrda završne strategije Haškoga suda, Vijeće sigurnosti bi također ponovno trebalo pozvati SCG, Hrvatsku i BiH te Republiku Srpsku da ojačaju suradnju s Haškim sudom te pruže pomoć kako bi se posebice Radovan Karadžić, Ratko Mladić, kao i Ante Gotovina našli pred Sudom.

Novom rezolucijom bi se trebalo zatražiti da Haški sud razmotri svoje slučajeve kako bi odlučio s kojima će nastaviti, a koje može prebaciti nacionalnim pravosuđima. Pored toga, očekuje se da će Vijeće pozvati Sud da nove optužnice potiže samo protiv najviših dužnosnika.

(Hina) sl dj

Pročitajte više