Vijeće sigurnosti ukinulo sankcije za angolski pokret UNITA

VIJEĆE sigurnosti UN u jednoglasnom odlukom ukinulo sankcije bivšem angolskom pobunjeničkom pokretu UNITA-a, čiji su pripadnici, uspješnom provedbom mirovnog sporazuma, danas uključeni u politički i vojni sustav zemlje.

Oko milijun ljudi poginulo je u građanskom ratu između vladinih snaga i Nacionalne unije za potpunu nezavisnost Angole (UNITA), koji je, uz kraće ili dulje prekide, trajao od stjecanja neovisnosti zemlje 1975. do ove godine, kada je 4. travnja potpisan mirovni sporazum u glavnom gradu Luandi.

Ključan događaj za završtak tog četvrtstoljetnog rata zbio se šest tjedna prije toga kada su vladine snage ubile vođu UNITA-e Jonasa Savimbija.

Pobunjenici su rat financirali dijamantima, nadziruće njihovu eksploataciju. Procijenjuje se da je u trgovini u kojoj je oružje plaćano dijamantima obrnuto na milijarde dolara, što je dodatno poticalo rat.

UN su u nastojanju da prekinu tu trgovinu 1993. uvele embargo na oružje i naftu za UNITA-u, a sredinom 1998. dodali su i financijski embargo te zabranu trgovanja dijamantima kao i zabranu putovanja za čelnike pokreta.

Zahvaljujući provedbi mirovnog sporazuma iz Luande bivši pobunjenički pokret danas je integriran u politički i vojni sustav Angole, a mnogi njegovi čelnici postali su dio nacionalne vojske.

Angola raspolaže velikim rudnim bogatstvom, a posljednjih godina postaje sve značajniji izvoznik nafte. U siječnju bi trebala postati članica Vijeća sigurnosti s dvogodišnjim mandatom.

Pročitajte više