Vijeće sigurnosti UN-a većinom glasova izglasalo nove sankcije Iranu

VIJEĆE sigurnosti Ujedinjenih naroda izglasalo je danas većinom glasova nove, dodatne sankcije Iranu, kojima je značajno proširen popis pojedinaca, kompanija i organizacija kojima će biti zamrznuta sredstva i zabranjena putovanja u inozemstvo.

Nove su sankcije Iranu izglasane nakon višemjesečnog aktivnog američkog lobiranja, koje je vodila državna tajnica Hillary Clinton, među američkim saveznicima u svijetu i članicama Vijeća sigurnosti, čiji je cilj bio pooštriti izolaciju Irana zbog nepristajanja Teherana da svoja nuklearna postrojenja i nuklearni program otvore inspekciji Međunarodne agencije za nuklearnu energiju (IAEA). SAD je, zajedno sa svojim saveznicima, mjesecima tvrdio kako Teheran u svojim istraživačkim centrima obogaćuje uran kako bi ga iskoristio za izradu atomske bombe.

Za rezoluciju je glasalo 12 od ukupno 15 članica Vijeća sigurnosti, Libanon je bio suzdržan, a Brazil i Turska kao nestalne članice glasali su protiv novog paketa sankcija. Brazilska predstavnica u Vijeću Maria Luiza Ribeiro Viotti svoj je glas protiv objasnila činjenicom da će nove sankcije djelovati suprotno pozitivnim uspjesima Brazila i Turske u pregovorima s Iranom, te da njezina zemlja vjeruje kako "dijalog i suradnja mogu učiniti više nego kazna".

Turska i Brazil su, naime, prošlog mjeseca uspjeli nagovoriti Iran da dvije zemlje preuzmu i pohrane oko 1.200 kilograma niskoobogaćenog iranskog urana u zamjenu za 120 kilograma visokoobogaćenog urana koji bi te zemlje dale Iranu za njegov istraživački reaktor.

Pročitajte više