Vijeće za nadzor tajnih službi danas ne raspravlja o Ostojićevoj predstavci

VIJEĆE za civilni nadzor obavještajnih službi na današnjoj sjednici neće raspravljati o predstavci bivšeg ravnatelja policije Ranka Ostojića, a još uvijek prikuplja podatke na temelju kojih će donijeti mišljenje o tom slučaju, kazao je predsjednik Vijeća Vlatko Cvrtila, pred početak sjednice.

Cvrtila je pojasnio da Vijeće posebno provjerava sve točke predstavke, u kojoj Ostojić tvrdi da je bivši ravnatelj Protuobavještajne agencije (POA) Franjo Turek nezakonito naložio njegovo praćenje i prisluškivanje, pod sumnjom da je on (Ostojić) agent CIA-e.

Vijeće je već prikupilo dio materijala potrebnog za donošenje mišljenja o toj predstavci, a kad prikupimo sve potrebne podatke, izradit ćemo izviješće i poslati ga nadležnom saborskom Odboru za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, kazao je Cvrtila.

Nakon prošlotjedne zajedničke sjednice Vijeća i Odbora, Cvrtila je najavio da bi Vijeće moglo izvješće završiti ovoga tjedna, istaknuvši da članovi Vijeća na njemu intenzivno rade, uzimajući u obzir i Ostojićeve optužbe i informaciju POA-e da su mjere tajnog praćenja i prisluškivanja prema Ostojiću poduzimane po zakonu, na temelju odluke Vrhovnog suda.

Cvrtila je tada rekao i da je Ostojić, na vlastiti zahtjev, dobio informaciju iz POA-e da su prema njemu bile poduzimane mjere, sukladno odluci Vrhovnog suda, ali da su prekinute.

Na novinarski upit je li Ostojić prisluškivan jer je bio agent CIA-e, rekao je da su to špekulacije, da takve navode nije vidio u obrazloženju POA-e.

Inače, Vijeće će na današnjoj za javnost zatvorenoj sjednici razmatrati nekoliko predstavki građana.

Pročitajte više