Vijetnam: Potvrđena još dva slučaja ptičje gripe kod ljudi

U VIJETNAMU su u četvrtak zabilježena još dva slučaja ptičje gripe kod ljudi, od kojih je jedan završio smrću.

Trogodišnji dječak iz pokrajine Lam Dong umro je u srijedu ujutro u bolnici, nakon šest dana liječenja, potvrđeno je iz Odsjeka za zdravstvo te pokrajine. Time se broj umrlih od te bolesti u Vijetnamu popeo na 15, a potvrđenih slučajeva na 23.

Virusom H5N1 zaražena je i 18-mjesečna djevojčica iz pokrajine Dong Nai, no njezino je stanje stabilno i oporavlja se u bolnici.

Vijetnamska vlada objavila je da je ptičju gripu obuzdala u 57 od 64 grada i pokrajina gdje se ta bolest pojavila od početka siječnja te da do kraja veljače planira iskorijeniti virus.

Ipak Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) upozorava da su takve izjave preuranjene i da bi se epidemija među životinjama mogla produžiti na nekoliko mjeseci ili čak na nekoliko godina.

"Zemlje u kojima se pojavio virus moraju biti na posebnom oprezu i ne smiju se opustiti u praćenju i bilježenju novih slučajeva", stoji na web stranici WHO-a.

Vijetnamski državni mediji izvještavaju da lokalne vlasti u Hanoiu razmišljaju o uklanjanju zabrane trgovine pilićima u tom gradu.

Ministarstvo poljoprivrede Vijetnama izvijestilo je da je od početka siječnja, kada se pojavio virus, između 38 i 40 milijuna pilića u toj zemlji umrlo ili je ubijeno.

(Hina) xag yag

Pročitajte više