vinkovci: 9. dani josipa i ivana kozarca

U okviru devetih Dana Josipa i Ivana Kozarca večeras je u Gimnaziji Antun Matije Reljkovića održana tradicionalna priredba "Živi kapitali" čiji je domaćin ove godine bio književnik Miroslav Slavko Mađer.

U sklopu "Živih kapitala" dodijeljene su i nagrade devetih Dana Josipa i Ivana Kozarca.

Odlukom ocjenjivačkog suda koji su činili dr. Katica Čorkalo, Miroslav Slavko Mađer, Stanislav Marijanović i Vladimir Rem, nagradu za životno djelo dobio je književnik Branimir Bošnjak.

Povelja uspješnosti dodijeljena je Franji Plavšiću za knjigu "Gospod nas jedini nije zaboravio" u izdanju Slavonske naklade Privlačica.

Nagrade za znanstvena ostvarenja pripale su Krešimiru Nemecu, za "Povijest hrvatskog romana od 1945.-2000." u izdanju Školske knjige Zagreb, te Heleni Sabljić Tomić i Goranu Remu za njihovu zajedničku knjigu "Slavonski tekst hrvatske književnosti" u izdanju Matice hrvatske Zagreb.

Ovogodišnja trodnevna manifestacija posvećena je književno-znanstvenom valoriziranju djela Vladimira Lunačeka (Vinkovci 1873.-Zagreb 1927.), novinara, urednika feljtona i kritičara "Obzora" u kojem je pisao književne, likovne, kazališne i glazbene kritike.

Znanstveni stručni skup o djelu Vladimira Lunačeka održan je danas u Gradskom muzeju u Vinkovcima a voditeljica skupa bila je dr. Antonija Bogner Šaban.

Deveti Dani Josipa i Ivana Kozarca završavaju sutra priredbom "Putovima Jose i Ive Kozarca" te posjetom sudionika manifestacije Vučedolu nedaleko Vukovara.

(Hina) žd ln

Pročitajte više