Vinkovci: HDZ, HSP, HSLS I DC potpisali koalicijski sporazum o konstituiranju vlasti u županijskoj Skupštini

Koalicijski sporazum o zajedničkom konstituiranju vlasti u Skupštini Vukovarskosrijemske županije potpisali su danas u Vinkovcima predsjedstavnici i županijskih organizacija HDZa, HSPa, HSLSa i DCaL

Sukladno sporazumu koalicija HDZ-HSP-HSLS-DC imat će većinu, odnosno 23 od ukupno 41 vijećničkog mjesta u Skupštini Vukovarsko-srijemske županije.

Sporazum su potpisali predsjednici županijskih organizacija HDZ-a, HSP-a i HSLS-a Petar Čobanković, Antun Toni Žagar i Mato Stojanović te dopredsjednik vukovarsko-sriejmske organizacije DC-a Petar Kulić.

Predsjednik vukovarsko-srijemskog HDZ-a Petra Čobankovića, izvijestio je kako bi HDZ-u pripalo mjesto vukovarsko-srijemskog župana, HSP-u i DC-u mjesta dožupana, a HSLS-u mjesto predsjednika Županijske skupštine.

Na pitanje novinara o statusu srpske nacionalne manjine koja je do sada, bez obzira na izborni rezultat, imala zajamčeno mjesto vukovarsko-srijemskog dožupana, Čobanković je rekao kako je takav status srpska nacionalna manjina u Vukovarsko-srijemskoj županiji imala zahvaljujući Pismu namjere iz 1997. godine.

"Nigdje, niti u Poslovniku niti u Statutu Vukovarsko-srijemske županije ne piše da srpska nacionalna manjina mora imati dožupana. Sukladno Ustavnom Zakonu o pravima nacionalnih manjina iz 2002. godine, srpska nacionalna manjina ima pravo na ravnomjernu zastupljenost u predstavničkom tijelu i izvršnoj vlasti što ćemo mi i poštovati", objasnio je Čobanković.

Također je rekao kako su politički predstavnici srpske nacionalne manjine u Vukovarsko-srijemskoj županiji upoznati s takvim stajalištem koalicije HDZ-HSP-HSLS-DC.

"Ova koalicija nije uperena protiv nikoga, već je za Vukovarsko-srijemsku županiju", naglasio je Čobanković.

Predsjednik vukovarsko-srijemskog HSP-a Antun Toni Žagar ocjenio je kako je koalicija HSP s HDZ-om, HSLS-om i DC-om u Vukovarsko-srijemskoj županiji, "prirodna koalicija s najmanje ideološke različitosti".

Predsjednik županijskog HSLS-a Mate Stojanovića rekao je da "jedino jaka koalicijska vlast može načiniti iskorak prema jačem razvoju Vukovarsko-srijemske županije.

Dopredsjednik vukovarsko-srijemskog DC-a Petar Kulić, koalicijski Sporazum ocijenio je "pravim putem koji vodi ka boljitku Vukovarsko-srijemske županije".

Na lokalnim izborima za Skupštinu Vukovarsko-srijemske županije HDZ je osvojio 14 vijećničkih mandata, koalicija HSS-SDP-HNS-SBHS 12, SDSS šest, a po tri vijećnička mandata HSP, HSLS i DC.

(Hina) xzdr ysp

Pročitajte više