Više Amerikanaca za blokadu vlade krivi Trumpa nego oporbu

VIŠE Amerikanaca krivi predsjednika Donalda Trumpa za prekid rada dijela državne uprave nego zastupnike demokrata u Kongresu, pokazala je anketa Reuters/Ipsos objavljena u četvrtak, tjedan dana nakon obustave rada dijela administracije.

Četrdeset sedam posto Amerikanaca smatra da je odgovoran Trump, a 33 posto krivi demokrate, prema anketi provedenoj nakon što je nastupio prekid rada administracije zbog toga što nije postignut dogovor oko proračuna. Sedam posto krivi republikance u Kongresu za nastalu situaciju.

Vlada blokirana jer se Trump nije uspio dogovoriti s demokratima oko zida

Do prekida rada došlo je jer nije postignut dogovor oko proračuna od kojeg Trump očekuje pet milijardi dolara za gradnju zida prema Meksiku, a kojemu se protive demokrati i neki republikanci u Kongresu. Procjenjuje se da bi ukupni troškovi zida prema Meksiku iznosili 23 milijarde dolara.

Samo 35 posto anketiranih podržava namjeru da se tolika sredstva odvoje u proračunu za zid, a svega 25 posto podržava Trumpa u blokadi rada državne uprave zbog toga spora.

U priopćenju glasnogovornice Bijele kuće u četvrtak navodi se: "Predsjednik je jasno rekao da bi bilo koji zakon o proračunu morao u odgovarajućoj mjeri financirati sigurnost na granici."

U tekstu se ne spominje izrijekom Trumpov zid.

Pročitajte više