Više od 1000 migranata utopilo se u Mediteranu ove godine

Foto: Hina/ EPA

VIŠE od 1000 ljudi utopilo se u Sredozemnom moru ove godine ploveći od Libije prema Europi, objavila je Međunarodna organizacija za migracije (IOM), a prenose agencije u ponedjeljak nakon više od 200 žrtava zadnjih dana. 

U pokušaju da prenapučenim i nesigurnim plovilima u koje ih ukrcaju krijumčari stignu do europske obale Sredozemnog mora, u protekla tri dana utopile su se najmanje 204 osobe, od kojih u petak 103, a ostale u nedjelju blizu Tripolija pri čemu se 41 migrant spasio.

"Broj poginulih u moru u vodama Libije alarmantno se povećava", rekao je voditelj misije IOM-a za Libiju Othman Belbeisi. 

"Krijumčari eksploatiraju ljude koji očajnički žele emigrirati, a oni zatim pogibaju u pokušaju da prijeđu Mediteran do Europe", rekao je.

Priljev migranata pao je na desetke tisuća u odnosu na stotine tisuća u rekordnoj 2015. godini. 

Drugi vodeći migrantski pravac iz Turske preko Grčke, kojim je 2015. u Europu stiglo više od milijun ljudi, uglavnom je zatvoren prije dvije godine.

Glasnogovornik IOM-a Leonard Doyle rekao je da je porast zadnjih dana vjerojatno potaknut dobrim vremenskim uvjetima i završetkom muslimanskog mjeseca posta ramazana.

"Znajući da Europa priprema mjere kojima će smanjiti priljev, također je vjerojatno da pokušavaju iskoristiti vrijeme koje im je preostalo. Krijumčari će uvijek profit staviti ispred sigurnosti", rekao je Doyle. 

Od petka do nedjelje, libijske obalne straže vratile su gotovo 1000 migranata u Libiju.

Ukupno su ove godine obalne straže vratile 10.000 potencijalnih migranata. 

Belbeisi je upozorio da te ljude odmah vraćaju u pritvor i da je IOM "duboko zabrinut jer će ti centri ponovno biti prenapučeni i uvjeti u njima će se pogoršati". 

Pročitajte više