Više od 130 mrtvih u vjerskim sukobima u Iraku

NAJMANJE je 130 osoba ubijeno u Iraku u zadnja 24 sata pošto je u srijedu podmetnut eksploziv u šijitskom svetištu, nakon čega su zaredali napadi na sunitska svetišta, što izaziva strah od građanskog rata.

Spiralu vjerskog nasilja kakvog još nije bilo u Iraku nakon američke invazije u ožujku 2003., potaknuo je atentat na mauzolej imama Alija al-Hadija i Hasana al-Askarija u sunitskom gradu Samarri, sjeverno od Bagdada.

Odgovornost za atentat još nije nitko preuzeo, ali su Sjedinjene Države, koje imaju 130.000 vojnika u Iraku, ocijenile da ga je izvela mreža Al-Qaide. Atentat je izazvao val odmazde nad sunitskom zajednicom i osudu međunarodne zajednice.

U Bagdadu i u Samarri u četvrtak je uveden redarstveni sat od 20.00 do 6.00 sati. Snage sigurnosti su stavljene u stanje najviše pripravnosti.

Irački predsjednik Jalal Talabani sazvao je sastanak s glavnim političkim vođama kako bi se poduzeli koraci radi sprječavanja vjerskog sukoba, ali se glavna sunitska lista Front sloge nije htjela odazvati pokazavši tako svoj bijes zbog napada na njezinu zajednicu.

Talabani je pozvao da se "što prije" sastavi nova vlada koja će sigurnost postaviti za svoju glavnu zadaću.

Veliki ajatolah Ali Sistani, najviši vjerski vođa u Iraku, pozvao je Iračane na jedinstvo i da odbace oružje, kako navodi njegov predstavnik.

Pročitajte više