više od četiri tone izbornog materijala poslano u 40 zemalja

Ministarstvo vanjskih poslova (MVP) poslat će više od četiri tone izbornog materijala u 40 zemalja u kojim će se održati izbori za zastupnike za Hrvatski sabor 22. i 23. studenoga saznaje se u povjerenstvu MVPa za izbore.

Predsjednica povjerenstva tajnica ministarstva Mirjam Katavić i član Svjetlan Berković obavijestili su danas novinare o opsežnom poslu koji je obavljen u MVP-u u pripremi parlamentarnih izbora za hrvatske državljane u inozemstvu.

Berković je rekao da nije bilo problema s dozvolom za održavanje izbora ni se jednom zemljom primateljicom. Problem su jedino kratki rokovi za obavljanje određenih izbornih radnji, kazao je.

U petak navečer brzom poštom poslan je izborni materijal u udaljenije zemlje na drugim kontinentima, a do sutra navečer stići će i u sve europske zemlje.

Hrvatski državljani koji nemaju prebivalište u Hrvatskoj, kao i oni s prebivalištem u Hrvatskoj koji se u vrijeme izbora zateknu u inozemstvu, njih više od 360 tisuća moći će glasovati u 40 zemlja na 155 biračkih mjesta.

Broj potrebnih biračkih mjesta ostao je isti u svim zemljama osim u Srbiji i Crnoj Gori gdje je udvostručen s tri na šest.

MVP nije uvažio zahtjeve da se broj biračkih mjesta još poveća procjenjujući da su dovoljna po dva biračka mjesta u Beogradu, Subotici i Kotoru. I u drugim zemljama, istaknuto je u MVP-u, birači moraju prevaliti i veće udaljenosti da bi došli do biračkih mjesta.

Biračke odbore koje po zakonu čine predsjednik i potpredsjednik, koji su nestranačke osobe, i po dva člana na prijedlog većinske koalicije, odnosno oporbe, imenovalo je Državno izborno povjerenstvo (DIP).

Za svako biračko mjesto trebalo je poslati zapisnike za izbore i 17 vrsta biračkih listića. Osim za 11. izbornu jedinicu za takozvanu dijasporu materijal je trebalo poslati i za sve druge izborne jedinice za koje glasuju birači koji se na dan izbora zateknu izvan Hrvatske.

Točan broj koliko je kojih birača na pojedinom biračkom mjestu u MVP-u nemaju pa su poslali više izbornog materijala nego što se po procjenama očekuje da će biti birača.

Zapisnici s rezultatima s biračkih mjesta u inozemstvu bit će neslužbeni sve dok DIP-u ne stignu brzom poštom i originalni izborni materijali, navode u MVP-ovom povjerenstvu za izbore.

(Hina) ggrb sšh

Pročitajte više