Visoka hrvatska priznanja austrijskom crvenom križu

VISOKA  odličja "Red Danice s likom Katarine Zrinske" predsjednika Republike Stjepana Mesića, te Zlatna medalja "Hrvatskoga Crvenog križa" u povodu 125. obljetnice djelovanja hrvatskog ogranka te međunarodne organizacije predana su u srijedu na prigodnom domjenku u veleposlanstvu RH u Beču, počasnom predsjedniku Crvenog križa Austrije Heinrichu Treichelu.

Treichel je bio jedan od predvodnika velike humanitarne akcije "Susjed u nevolji" i posebno se zauzimao za prikupljanje i slanje pomoći Hrvatskoj u ratnim vremenima, kad je to bilo najpotrebnije, rekao je veleposlanik RH u Austriji Dražen Vukov Colić, predajući u ime predsjednika RH to visoko odličje Heinrichu Treichelu.

Istaknuo je da je "zahvaljujući inicijativi Crvenog križa i Austrijskoj radio televiziji (OeRF-a) pokrenuta jedna od najuspješnijih humanitarnih akcija u Austriji od 1992. godine. Austrijska javnost je preko medija izvješćivana o količini prikupljenih sredstava za pomoć Hrvatskoj. Primljenu robu Hrvatski Crveni križ distribuirao je prognanicima i izbjeglicama. U godinu i pol iz Austrije u Hrvatsku je poslano 27.000 tegljača robe u vrijednosti 300.000 austrijskih šilinga".

"Zlatnu medalju Crvenog križa Hrvatske uručio je gospodinu Treichelu predstojnik Hrvatskoga Crvenog križa Nenad Javornik. Tom prigodom je naglasio da je Treichel bio od 1974. do 1999. predsjednik Crvenog križa Austrije, i s potporom drugih europskih radio postaja do kraja 1997. je prikupljeno oko 1,1 milijun austrijskih šilinga s kojima se pomoglo oko 300.000 prognanika i izbjeglica, bez obzira na podrijetlo i religiju.

Austrijski i Hrvatski Crveni križ imaju iznimno partnerstvo, rekao je Javornik te izrazio nadu da će tako biti i ubuduće.

Pročitajte više