Visoki povjerenik UN-a poručio Talijanima: Stišajte retoriku oko migranata

Foto: EPA

TALIJANSKI bi političari trebali izbjegavati "agresivni" jezik koji bi mogao raspiriti rasizam, poručio je u petak Filippo Grandi, visoki povjerenik Ujedinjenih naroda za izbjeglice (UNHCR).

"Pozvao sam sve da pomno razmišljaju o jeziku politike koji otvara prostor za zlostavljanja i nasilje, čak i s rasističkim prizvucima", rekao je Grandi nakon sastanka s talijanskom vladom.

Žaleći zbog "jezika politike koji je postao jako agresivan", Grandi je u Rimu na konferenciji za novinare pozvao "političare na svim razinama da zaista ublaže svoj jezik".

"Takav neprikriveni jezik otvara prostor za prijeteće tendencije koje postoje u svim društvima, a rasizam je jedna od njih", rekao je Grandi. "Ne smije se otvarati prostor za rasizam", napomenuo je.

Šef UNHCR-a nikoga nije imenovao, iako je talijanski ministar i potpredsjednik vlade Matteo Salvini - jedan od ljudi s kojima se susreo - poznat po oštrom jeziku kada su u pitanju migracije.

Mnoge migrante smatra lažnim izbjeglicama, piše na Twitteru o zločinima koje su počinili stranci i tvrdi kako su Talijanima ugroženi blagostanje i poslovi zbog migranata.

Najavljujući kraj prihvaćanja migranata sa sjevera Afrike te masovne deportacije onih koji su došli nezakonito, Salvini je poručio tražiteljima azila da je za njih "zabava završena".

Grandijev apel došao je nakon što je Visoka povjerenica Ujedinjenih naroda za ljudska prava Michelle Bachelet rekla u ponedjeljak da želi poslati misiju u Italiju kako bi provjerila "navodni oštri porast nasilnih i rasističkih činova protiv migranata, osoba afričkog podrijetla i Roma".

Talijanski ministar vanjskih poslova odbacio je Bacheletine tvrdnje kao "neprimjerene, neutemeljene i nepravedne", dok je Salvini zaprijetio uskratom talijanskog financiranja UN-a.
 

Pročitajte više