VISOKI PREDSTAVNIK U BIH: SDA ZAUSTAVILA RESTRUKTURIRANJE VOJSKE

Prvi glasnogovornik Visokog predstavnika u BiH Julian Braithwaite optužio je u subotu bošnjačku Stranku demokratske akcije da je zaustavila proces restrukturiranja vojnih snaga u Bosni i Hercegovini čime se onemogućava približavanje NATOvu Partnerstvu za mir. L

Predsjedništvo SDA se dan ranije usprotivilo prijedlozima prema kojima bi se uspostavila zajednička vojska BiH s postojanjem tri nacionalne sastavnice hrvatskom, srpskom i bošnjačkom.

"SDA je sada zaustavila reforme na području obrane ali to je njihova odluka. Paradoksalno je da ta stranka bude stranka koja je spriječila uspostavljanje ministarstva obrane na državnoj razini i blokira proces prijema BiH u NATO", navodi se u pisanoj Braithwaitovoj izjavi.

OHR tvrdi kako se reformom na području obrane ne mijenja sadašnja struktura ili sastav oružanih snaga BiH.

"Reformama se te oružane snage zapravo stavljaju pod nadzor države, u iste odore i usmjeravaju prema članstvu u NATO-u", ističe Braithwaite i dodaje da se 'radi o najznačajnijem paketu reformi na području obrane od Daytona'.

Zbog opstrukcija Braithwaite je SDA i njezina predsjednika Sulejmana Tihića koji je i član državnog Predsjedništva svrstao među skupinu balkanskih 'propalih političara koji su svom narodu obećali sve i na kraju im nisu dali ništa'.

"Izgleda da Tihić i SDA prave istu grešku", rekao je glasnogovornik OHR-a.

(Hina) zkre sd

Pročitajte više