Vlada bi u četvrtak mogla izabrati MOL za strateškog partnera Ine

SAVJET za privatizaciju INAe predložit će hrvatskoj Vladi da mađarski MOL izabere za strateškog partnera INA-e, a očekuje se da Vlada tu odluku donese na idućoj sjednici, u četvrtak, 17. srpnja, izvijestio je danas predsjednik Vlade Ivica Račan, nakon sjednice Savjeta kojemu je na čelu.

Savjet procjenjuje da uvjeti MOL-a iz ponude nisu takvi da bi se ponuda mijenjala, te je odlučio da se MOL-u daju na uvid svi dokumenti INA-e koje do sada nije vidio, a spadaju u poslovnu tajnu. Savjet očekuje potvrdu MOL-a da nema nerazjašnjenih uvjeta. Nakon toga Savjet će predložiti Vladi da izabere MOL kao strateškog partnera INA-e, izvijestio je Račan na konferenciji za novinare u Banskim dvorima.

Odluka da se MOL-u daju na uvid svi dokumenti, a riječ je uglavnom o ugovorima koji su poslovna tajna, te očekivanje da potvrdi da nema nerazjašnjenih uvjeta uobičajena su praksa jer je do sada MOL bio konkurent, a sada je partner, objasnio je ministar gospodarstva Ljubo Jurčić.

Račan i Jurčić potvrdili su da su u dokumentima ponuđenim potencijalnim partnerima zadržani svi ranije spominjani uvjeti. U dokumentima je socijalna klauzula, znači tri godine nema otpuštanja radnika, ostaju obje INA-ine rafinerije (u Rijeci i Sisku), tri godine zadržava se dobit, a usvojenom politikom dividende nakon te tri godine, u četvrtoj godini može se isplatiti 25 posto dividende iz tekuće godine, odnosno nema isplate dobiti iz prethodnih godina, kazao je Jurčić.

Premijer Račan nije želio danas otkriti koliki su bili iznosi ponuđeni u prvim ponudama iz siječnja, najavljujući da će o cijelom postupku Vlada biti detaljno izvještena na sjednici u četvrtak.

"Pričekajte sjednicu Vlade. Nema razloga da članovi Vlade to saznaju iz novina", kazao je.

Premijer je podsjetio da je treći potencijalni strateški partner ruski Rosneft u posljednjem trenutku odlučio ne predati svoju ponudu jer je nakon nekoliko krugova pregovora shvatio da Vlada niukom slučaju ne želi prodati većinsko vlasništvo u INA-i, te da ne mogu ovladati INA-om već biti samo strateški partner.

"Vlada neće prodati INA-u, neće izgubiti većinsko vlasništvo, ali ćemo dobiti strateškog partnera jer nam je stalo da INA sutra bude još kvalitetnija kompanija", rekao je Račan.

Podsjetio je također da je zadaća Savjeta bila da se postupak privatizacije INA-e vodi transparentno i u skladu sa Zakonom o privatizaciji INA-e, te da su i potencijalni partneri već zahvalili na korektnom i poštenom vođenju posla.



Pročitajte više