Vlada će staviti PDV na mlijeko, kruh, udžbenike i lijekove?

POSLOVNI plan Hrvatskog Telekoma (HT) u kojem je zacrtano i otpuštanje 700 radnika te tvrtke odobrila je prošla, odnosno Vlada premijera Ivice Račana, izjavio je danas potpredsjednik Vlade Andrija Hebrang u aktualnom prijepodnevu Hrvatskog sabora.

Hebrang je time odgovorio SDP-ovki Željki Antunović koju je zanimalo kako će Vlada osigurati 700 radnih mjesta za radnike HT-a kojima, kako kaže, zbog Vladine odluke o povlačenju dobiti HT-a od dvije milijarde kuna, prijeti otpuštanje.

Odgovarajući na opetovane SDP-ove upite o novom stand by aranžmanu s MMF-om, potpredsjednik Vlade istaknuo je kako ni jedan članak novog aranžmana nije napravljen pod pritiskom Fonda, te kako je Vladina strategija transparentnost pregovora s MMF-om.

Opetovao je i kako je novi aranžman posljedica nasljeđa od prošle Vlade koja je ostavila manjak u proračunu od 7 milijardi kuna.

Članovi Vlade Ive Sanadera odbacili su oporbene sumnje da novi aranžman znači obustavu infrastrukturnih projekata.

Nastavlja se gradnja auto-ceste prema Dubrovniku i u kratkom roku raspisat će se natječaj za dionicu Split-Ploče, a ove godine završit će se kompletna dokumentacija za most Komarna-Pelješac čija bi gradnja mogla početi sredinom iduće godine, najavio je državni tajnik Ministarstva mora, prometa i veza Branko Bačić.

Potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor nije odgovorila na pitanje Marije Lugarić (SDP) jesu li točne tvrdnje da će Vlada smanjiti broj proizvoda koji su oslobođeni plaćanja PDV-a, poput mlijeka, kruha, školskih udžbenika, lijekova.

Ostvare li se te najave, ti bi proizvodi mogli poskupjeti za 18 posto, ustvrdila je Lugarić.

Pročitajte više