Vlada: Hrvatska će do 2007. izgraditi svoj dio koridora Vc

Do kraja 2007. Hrvatska će završiti 94 kilometra cestovnog koridora Vc od granice s Bosnom i Hercegovinom do granice s Madžarskom, odlučeno je na današnjoj sjednici hrvatske Vlade u Osijeku.

Riječ je o strateški važnoj prometnici ne samo za Osječko-baranjsku županiju kroz koju prolazi nego i za čitavu Hrvatsku, rekao je premijer Ivo Sanader.

Ta će prometnica povezati pločansku luku preko BiH, Hrvatske i Madžarske s Kijevem u Ukrajini.

Ministar mora, turizma, prometa i razvitka Božidar Kalmeta rekao je da će svi pripremni radovi za gradnju hrvatske dionice biti gotovi do konca 2005., a radovi vrijedni 414 milijuna eura počet će u početku 2006.

Vlada je uz to na današnjoj sjednici najavila obnovu i izgradnju više dionica na državnim cestama u Osječko-baranjskoj županiji. Od obilaznica prva će se graditi ona kod Osijeka i to već ove godine. Obilaznice kod Našica i Belišća bit će uvrštene u idući četverogodišnji program cestogradnje. Opširan projekt izgradnje cesta premijer Sanader označio je dijelom Vladine politike ravnomjernijeg razvoja države.

Napomenuo je da Vlada pri cestogradnji treba voditi računa o zaštiti kulturne baštine jer je taj kraj, podsjetio je ministar kulture Božo Biškupić, prepun arheoloških nalazišta.

Sanader je također najavio da će njegov kabinet i resorno ministarstvo učiniti sve da se Baranja nađe u projektu gradnje plinske mreže u Hrvatskoj već u sljedećem petogodišnjem razdoblju definiranom do 2010.

Vladinoj sjednici nazočili su i osječko-baranjski župan Krešimir Bubalo, osječki gradonačelnik Zlatko Kramarić i predstojnik Ureda za državnu upravu Franjo Zdravčević.

Domaćini su zahvalili Vladi i premijeru Sanaderu na održanu obećanju da će posjetiti njihovu županiju, ocijenivši da je današnja sjednica početak dobre suradnje, i to ne samo simbolične nego i stvarne.

I domaćini i članovi Vlade složili su se da je Hrvatska razvijena toliko koliko su jake i razvijene njezine županije, poglavito rubne, koje su, kao što je to Osječko-baranjska, pretrpjele golema razaranja i štete od srpske agresije.

(Hina) xum xsšh yjn

Pročitajte više