Vlada i sindikati javnih službi dogovorili povećanje osnovice za 4,3 posto

PREGOVARAČKI odbori Vlade i sindikata javnih službi dogovorili su danas povećanje osnovice za plaće od 1. siječnja za 4,3 posto, rekli su sindikalci.

Socijalni partneri također su dogovorili da se najkasnije do usvajanja proračuna za iduću godinu krene u pregovore za usklađivanje osnovice koja bi se primjenjivala od 1. srpnja, rekao je Hini član sindikalnog pregovaračkog odbora Dalimir Kuba.

Sindikalni pregovarački tim, koji zastupa oko 200.000 zaposlenih u školstvu, znanosti, kulturi, zdravstvu i socijalnoj skrbi, na početku je pregovora tražio povećanje osnovice za plaće od 10,6 posto, a Vlada je nudila porast od 4 posto.

Sindikati su s Vladom dogovorili i regres od 1.000 kuna, terenski dodatak od 1.060 kuna, osnovicu za jubilarne nagrade od 1.800 kuna, dnevnicu od 170 kuna i godišnji odmor do najviše 30 dana.

Također je dogovorena božićnica od 1.000 kuna i dar za djecu u iznosu od 400 kuna.

Kuba je najavio da bi pregovori trebali završiti idućega tjedna kada bi Vlada i sindikati trebali potpisati dodatak Temeljnom kolektivnom ugovoru kojim bi se utvrdila dogovorena prava i obveze, te sporazum o isplati božićnice i dara za djecu.

Pročitajte više