Vlada: Idemo u izgradnju stadiona u Zagrebu. Ministarstvo: Ne idemo

Foto: Hina/ Marko Lukunić (Pixsell)

MARKO MILIĆ, glasnogovornik vlade koji je prije tri dana u emisiji HTV-a najavio kako će "država graditi stadion", nije govorio istinu. Naime, to proizlazi iz odgovora koji smo dobili od resornog Ministarstva turizma i sporta, u kojem se jasno navodi: "Država ne gradi stadion". 

>> Spomenik korupciji: Kako su na maksimirsko ruglo spiskali 900 milijuna naših kuna

Službeni predstavnik vlade Milić u istoj emisiji je rekao da je "prioritet izgradnja stadiona u Zagrebu", a o tome ni u Uredu gradonačelnika Tomislava Tomaševića za sada ne znaju apsolutno ništa. Kako nam je rečeno, Grad Zagreb ne misli ulagati financijska sredstva u novi stadion. 

Milić iako glasnogovornik, rijetko izlazi u javnost

Moguće je da se nakon kritika u javnosti premijer Andrej Plenković jednostavno odlučio povući ili je glasnogovornik vlade, u cilju odvraćanja pažnje od afera u HDZ-u i vladi, išao svjesno u obmanjivanje javnosti. Baš kao pokojni gradonačelnik Milan Bandić koji je pred svake izbore najavljivao stadione. No, krenimo redom. 

Glasnogovornik Milić rijetko izlazi u javnost, a kada je prije tri dana najavljen u emisiji Otvoreno na državnoj televiziji, bilo je to svojevrsno iznenađenje. Milić nije razočarao te je u toj emisiji u kontekstu izgradnje stadiona u Zagrebu izbacio "ekskluzivu". 

U ime vlade Andreja Plenkovića obećao je novi stadion i to u Zagrebu. Naime, Milić je rekao da su novi stadion "iščekivale mnoge generacije hrvatskih navijača, sportaša i svih građana", kao i da je vrijeme da ti snovi postanu realnost. 

"Idemo u izgradnju stadiona"

"Uskoro bi to mogla biti realnost. I da. Mogu vam reći da idemo u izgradnju stadiona u Zagrebu“, rekao je Milić. Glasnogovornik vlade pojasnio je kako će se temeljem novog Zakona o sportu ići u obnovu, dogradnju, izgradnju, rekonstrukciju sportskih dvorana diljem Hrvatske. Glasnogovornik Milić rekao je kako će uz državu sudjelovati i drugi dionici tog posla, ne preciziravši koji. 

Milić je isto tako rekao kako trenutno traju pripreme i konzultacije za novu proračunsku godinu te da se u te kalkulacije uzima u obzir i ulaganje u stadione kao i da se traži financijski okvir i za izgradnju stadiona u Zagrebu na kojem bi igrao Dinamo. Milić je kasnije spominjao i druge centre poput Rijeke i Splita gdje se nalaze stadioni koji imaju "nacionalni značaj". 

Prioritet stadion u Zagrebu

"Prioritet je izgradnja stadiona u Zagrebu koji je u lošem stanju", rekao je Milić dodajući na kraju kako su i klub Dinamo i reprezentacija pokazali da zaslužuju adekvatan stadion. 

Odmah nakon te izjave, prema kojoj je stadion u Zagrebu određen prioritetom vlade, krenule su salve kritika. Vlada je posljednja tri dana morala objašnjavati zašto država gradi stadion privatnom klubu u Zagrebu, dok još uvijek nisu sanirane posljedice potresa na Banovini i u Zagrebu. Dio oporbe već je prvih dana rekao kako su najave vlade smiješne i nerealne. Odgovarajući na upit Indexa, iz Ministarstva turizma i sporta opovrgnuli su gotovo sve izjave predstavnika vlade. 

"Država ne gradi stadion"

"Država ne gradi stadion, niti ne financira stadion samostalno niti je to model o kojem razmišljamo, već potencijalno može sufinancirati izgradnju, opremanje sportskih građevina, a prema jasno razrađenim kriterijima i temeljem provedenog natječaja", kažu nam iz Ministarstva koje vodi Nikolina Brnjac. 

Kako je pojasnila, prijedlog zakona o sportu koji je u izradi dat će mogućnost vladi da pojedine sportske građevine proglasi građevinama od nacionalnog interesa. 

"Stadion Maksimir je gradski stadion te se nalazi u vlasništvu Grada Zagreba koji mora pokrenuti prve korake u rješavanju ovoga pitanja koji je primarno javna potreba u sportu Grada Zagreba", rekli su iz Ministarstva turizma i sporta. Kako nam kažu, nogometna reprezentacija postiže vrhunske rezultate na svjetskom nivou te zaslužuje igrati na primjerenom stadionu. 

Nejasni kriteriji za građevine od nacionalnog interesa

"Država će u sufinanciranju stadiona koji će sukladno kriterijima biti prepoznat kao građevina od nacionalnog interesa, sudjelovati u onom obliku koji je financijski održiv i realan. Ova Vlada i Ministarstvo turizma i sporta je spremno biti partner u što je više moguće kvalitetnih i održivih projekata izgradnje ili obnove postojećih sportskih građevina", pojasnili su iz Ministarstva sporta.

Kako su precizirali, ovaj predloženi model možda bi mogao ići u korist mogućih ulaganja i na drugim stadionima gdje igra reprezentacija. Koji bi to stadioni mogli biti proglašeni sportskim građevinama od posebnog interesa, za sada nije poznato. Članak 59. stavak 5. Nacrta Zakona o sportu koji se nalazi u proceduri donošenja predvidio je da vlada može pojedine sportske građevine proglasiti sportskim građevinama od nacionalnog interesa. 

"Govoreći isključivo o stadionima, Hrvatski nogometni savez dat će relevantne podatke o stadionima sukladno kriterijima koji se trebaju ispuniti kako bi stadioni zadovoljavali uvjete za pojedine razine natjecanja", stoji u odgovoru Ministarstva turizma i sporta. Osim vlade i Ministarstva turizma i sporta, u ulaganjima u pojedine stadione i sportske objekte sudjelovat će i svi drugi partneri, od lokalne i regionalne (samo)uprave, UEFA-e te svih drugih zainteresiranih privatnih partnera, najavili su iz ovog ministarstva. 

Grad Zagreb: Ne znamo ništa o planu vlade 

Iz odgovora kojeg smo dobili iz ministarstva razvidno je kako je to suprotno od najave glasnogovornika Milića koji je naglasio da je izgradnja stadiona u Zagrebu prioritet. Isto tako o tome u Uredu zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića ne znaju baš ništa. 

"Dosad nismo bili upoznati s planovima vlade da sudjeluje u gradnji novog maksimirskog stadiona", kažu nam iz Tomaševićeva ureda. Kako su nam rekli iz Grada Zagreba, oko stadiona u tom gradu vode se pregovori s klubom Dinamo i to više od godinu dana.  

"Uprava Dinama u dosadašnjim je razgovorima izrazila spremnost da samostalno, uz druge privatne investitore, investira u izgradnju novog stadiona i popratnih sadržaja, te od Grada Zagreba nisu tražena financijska sredstva za njihovu izgradnju već osiguravanje zemljišta i drugih preduvjeta za gradnju stadiona i popratnih sadržaja", kažu nam iz Grada Zagreba dodajući da su na tom tragu u komunikaciji sa Zagrebačkom nadbiskupijom na temu rješavanja imovinsko-pravnih odnosa na spomenutom zemljištu koji nisu riješeni u protekla dva desetljeća. 

Tomašević ne misli financirati stadion

"Što se tiče nacionalnog stadiona, smatramo da treba srušiti postojeći maksimirski stadion i na njemu izgraditi novi. Na njemu bi igrao Dinamo te hrvatska nogometna reprezentacija one svoje utakmice koje bude igrala u Zagrebu, uz utakmice po drugim hrvatskim gradovima", zaključili su iz Ureda gradonačelnika. 

Podsjetimo kako je Tomašević za vrijeme predizborne kampanje rekao kako se novi stadion može izgraditi za oko 400 milijuna kuna. 

"Ja ne mislim iz proračuna financirati gradnju stadiona, no Dinamo to ni ne traži, već traže dugoročnu koncesiju na zemljište kako bi mogli dići kredit i sami financirati gradnju stadiona. Spreman sam im to dati uz uvjet transparentnog poslovanja i demokratske kontrole upravljanja, da se opet ne dogode presude kao ova braći Mamić", rekao je tada Tomašević. Sudeći prema odgovoru koji smo dobili jutros, čini se da taj plan i ostaje. 

Spomenik korupciji 

Na kraju nejasno je kakve će "jasne kriterije" za ulaganja i gradnju stadiona uvesti ova HDZ-ova vlada i kako će kontrolirati te financije. Naglasimo kako je trenutni stadion Dinama na Maksimiru svojevrsni spomenik korupciji za koji se spiskala gotovo milijarda proračunskog novca. 

Za održavanje i uređenje stadiona Maksimir pokojni gradonačelnik Zagreba Milan Bandić preko raznih gradskih ureda već više od 15 godina slao je Zdravku Mamiću stotine milijuna kuna, dok se od 1997. godine do danas vrijednost ulaganja u obnovu Maksimira procjenjuje na više od 900 milijuna kuna. Rezultat je vidljiv danas. Stadion Maksimir jedan je najskupljih, a u isto vrijeme i najružniji stadion u Europi. 

Pročitajte više