Vlada Ive Sanadera - rekorder po broju afera

VLADA Ive Sanadera ostat će upamćena kao ona s najviše afera u povijesti, piše Poslovni dnevnik. U prilog tome, navodi brojne afere većine članova vlade.

Međutim, kao osoba s daleko najviše afera navodi se ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, te potpredsjednica Vlade RH, Jadranka Kosor. Ona je tako najnovijom aferom s pomoćnicom Zdenkom Ninić koja se nalazi pod istragom zbog zloporabe položaja i ovlasti, postala svojevrsna rekorderka po broju afera kojima "pomaže" ovoj vladi da zadrži titulu "vlade s najviše afera u povijesti".

Kosorica je, baš kao i u prijašnjim slučajevima, pokušala riješiti problem tako što je brzinski razriješila dužnosti dotičnu pomoćnicu. Podsjetimo se, na samom početku mandata Jadranka Kosor otpustila je dvoje svojih pomoćnika - Štefaniju Bortek Knešaurek i Marijana Križića, jer navodno nije znala da se protiv njih vodi istraga zbog financijskih malverzacija.

Prisjetimo se i "slučaja Beštek" kada je Jadranka napadala svoga prethodnika na ovoj poziciji, SDP-ovca Ivicu Pančića. Pančić je, naime, tvrdio kako je ratni invalid Beštek nezakonito primao tisuće kuna pomoći, što se kasnije potvrdilo kao istinito. Ona se tada riješila i njega. Uz malo više muke riješila se i Jadranke Cigelj koja ju je optuživala da je upravo ona naložila sigurnosnu provjeru članova nevladinih udruga.

Ovdje aferama nije kraj. Jedna od posljednjih afera bila je vezana uz optužbe o protuzakonitom stjecanju stana od 90 kvadrata u Zagrebu, što je čak i Milorad Pupovac koristio kao argument za povlačenje SDSS-ove potpore Vladi. Kosor se prvo branila kako nije znala za ikakve nezakonitosti, a onda je - zašutjela. I ta afera se stišala.

"Nakon odlaska Miomira Žužula i Andrije Hebranga iz Vlade, ostat će upamćena kao ministrica s najviše afera", piše novinar Poslovnog dnevnika, navodeći kako se bliži kraj mandata, te nas podsjeća i na bivše članove Vlade, Miomira Žužula i Andriju Hebranga.

Ipak na "top listi afera" svoje mjesto našli su i: Ivica Kirin u serijalu Kiro prosviro, Branko Vukelić i afera Brodosplit, Berislav Rončević sa aferama s helikopterima i vojnicima u Afganistanu, Božidar Kalmeta s namještenim natječajima u cestogradnji.

Marinu Matulović-Dropulić, okrznule su, pak optužbe za sukob interesa zbog zarade na dionicama IGH-a, a Damir Polančec na ovoj listi dijeli vodeću poziciju zbog brojnih privatizacijskih afera, uključujući i najnoviju sa KIM-om.

Ma.N.
Foto: HP



 

Pročitajte više