Vlada: Kosorica je od početka tvrdila da dugovi neće biti vraćeni do 1. lipnja

URED za odnose s javnošću Vlade RH danas se uključio u branjenje premijerke Jadranke Kosor u vezi s datumom kada su državna poduzeća trebala vratiti dugove te napisao kako nikada nije bio spominjan 1. lipnja.

Jučer je u emisiji Hrvatskog radija Kako Vlada vlada Jadranka Kosor rekla da je navođenje 1. lipnja bila greška u Power pointu. "Rekla sam da se makne taj datum jer će nam trebati malo više vremena. No, greškom onog tko je unosio podatke taj je pogrešan datum ostao", kazala je Kosor ne navodeći koji datum za vraćanje državnih dugova bi trebao biti pravi.

> Video: Pročitajte cijeli Kosoričin program za spas Hrvatske

No, po reakciji Vladinog Ureda za odnose s javnošću, 1. lipnja nikada nije niti stajao u dokumentu o Programu mjera gospodarskog oporavka za rješavanje problema nelikvidnosti. "Vlada Republike Hrvatske nije prekoračila rok, kako to navode neki mediji i komentatori, jer rok za Vladin plan gospodarskog oporavka nikada nije bio zadan, već se provodi kontinuirano", stoji u reakciji Ureda za odnose s javnošću.

"Ističemo da je u Planu provedbenih aktivnosti programa gospodarskog oporavka, koji je dostupan na internetskom portalu Vlade RH, od samog početka navedeno da će Ministarstvo financija i druga mjerodavna državna tijela kontinuirano pratiti likvidnost i nadzor nad plaćanjima trgovačkih društava u većinskom vlasništvu RH", stoji u priopćenju te se dodaje kako je iz toga vidljivo da su netočne formulacije da je "Vlada propustila poduzeti mjere koje su bile zadane do 1. lipnja 2010. godine, jer taj datum nikada nije bio naznačen".

Kosorica je tvrdila da se to ne može ostvariti do 1. lipnja

Ured za odnose s javnošću ide i malo dalje te piše kako je na tiskovnoj konferenciji Jadranka Kosor, baš suprotno onome što joj mediji predbacuju (a i što je pisalo na njezinoj prezentaciji), rekla da "jednokratno podmirenje svih dospjelih dugova neće biti moguće do 1. lipnja", ali i istaknula važnost da to bude jedna od prvih zadaća gospodarskog oporavka.

Pročitajte više