Vlada na potvrđivanje uputila Ugovor o sukcesiji iz 2001.

VLADA je danas Hrvatskom saboru predložila da po hitnom postupku ratificira Ugovor o sukcesiji, kojeg od svih država sljednica bivše SFRJ jedino Hrvatska nije ratificirala.

Ugovor je potpisan krajem lipnja 2001. u Beču, pa bi tako, bude li ratificiran u Hrvatskom saboru, Ugovor nakon dvije i pol godine od potpisivanja mogao stupiti na snagu.

Bez obzira što možemo biti zadovoljni ili ne nekim ugovorom, činjenica je da ga je bivši ministar vanjskih poslova (Tonino Picula) potpisao, kazao je premijer Ivo Sanader. Vlada ne ulazi u političku procjenu zašto se sada upućuje na ratifikaciju, rekao je, dodajući da političku raspravu treba ostaviti za neko drugo vrijeme. Ratifikacijom Ugovora Hrvatska će doći u posjed neke imovine, time se završava dio bivše tvorevine SFRJ i ide u povijest, kazao je premijer.

Nakon ratifikacije, vjeruje predstojnik Vladina Ureda za sukcesiju Božo Marendić, ubrzat će se druga faza izvršenje sukcesije. Marendić je detaljno izvijestio o pregovorima država sljednica, problemima koji su se pritom pojavljivali, kao i razlozima zašto bivša vlada, koja je dva put raspravljala o Ugovoru, nikada u proceduru nije poslala zakon o njegovu potvrđivanju.

Taj je postupak zastao jer se utvrdilo da na računima tzv. mješovitih banaka nedostaje 589 milijuna dolara. Umjesto 645,5 milijuna dolara na tim je računima ostalo tek oko 50 milijuna, te je Hrvatska inzistirala na odgovoru gdje je nestao taj novac.

Vlada, u obrazloženju, najavljuje da će nastaviti poduzimati radnje za utvrđivanje činjenica o tom novcu.

Vlada također napominje da do stupanja Ugovora na snagu ne može započeti raspodjela arhivske građe i utvrđivanje i raspodjela vojne imovine, te da odlaganje raspodjele ostale imovine može utjecati na smanjenje njene vrijednosti.

Dogovor o sukcesiji države sljednice bivše SFRJ postigle su na pregovorima u Beču (od 14. do 25. svibnja 2001.), a sam je Ugovor potpisan u Beču 29. lipnja 2001.Sastavni dio Ugovora je i sedam aneksa i tri dodatka koji reguliraju raspodjelu pokretne i nepokretne federalne imovine, diplomatske i konzularne imovine, financijske imovine i obveza, mirovina, arhiva, i dr.

(Hina) xbn/xdb yvkn

Pročitajte više