Vlada obećala EU da će učiniti sve kako bi se uhitio Ante Gotovina

HRVATSKA vlada energično će nastaviti činiti sve kako bi pronašla, uhitila i prebacila odbjeglog generala Antu Gotovinu Haškom sudu, stoji u promemoriji koju je, prema pisanju Jutarnjeg lista u broju od četvrtka, Vlada uputila članicama Europske unije.

U članku se kaže kako je u tom dokumentu, na kojem stoji nadnevak 29. studenoga, Vlada iznijela svoja stajališta o svim pitanjima važnim za ulazak u EU, od odnosa sa susjedima, politike prema manjinama i povratka izbjeglica do suradnje s Haškim sudom i pitanja odbjeglog hrvatskog generala.

Vlada u promemoriji, prema pisanju Jutarnjeg, navodi kako "poduzima brojne mjere protiv članova obitelji, prijatelja i suradnika generala Ante Gotovine kako bi njegov bijeg učinila neodrživim". Također tvrdi i kako su "poduzete odlučne mjere za pojačanje učinkovitosti obavještajnog sektora na svim razinama kako bi se identificirala i razbila svaka moguća neformalna mreža podrške Gotovini" te ističe da su "sve te mjere dokumentirane".

Kao razlog nastanka promemorije Jutarnji list navodi nepovoljno izvješće glavne tužiteljice Haškog suda Carle del Ponte, u kojem ona ocjenjuje da Hrvatska ne surađuje u potpunosti s tim sudom.

Takva ocjena mogla bi utjecati na odluku Europskog vijeća na sastanku 16. i 17. prosinca u Bruxellesu o tome hoće li Hrvatskoj odrediti datum za početak pregovora o punopravnm članstvu u Uniji koji se, prije izvješća del Ponte, očekivao u "prvom dijelu 2005. godine."

Što se suradnje s ICTY-em tiče, Vlada tvrdi da je od preuzimanja vlasti pokazala punu suradnju u svim slučajevima, podsjeća da je izručeno devet optuženika nakon njihove dobrovoljne predaje i da je omogućen pristup svoj traženoj dokumentaciji i svjedocima.

Otvoreno pitanje, priznaje Vlada, ostaje još Gotovina, ali i ističe kako je "Hrvatska odlučna u potpunosti surađivati s Haškim sudom, bez rezerve, zadrške ili dvosmislenosti" i ponavlja kako činjenica da "svi optuženici moraju izaći pred sud" nije samo političko stajalište vlade, već i "zakonska obveza".

Glasnogovornik Vlade Ratko Maček u srijedu navečer na upit Hine nije bio spreman pojasniti pojedinosti iz promemorije.

Pročitajte više