Vlada ocjenjuje štetnim i ograđuje se od incidenta u zadarskoj gradskoj vijećnici

HRVATSKA Vlada ocijenila je večeras štetnim i ogradila se od, kako navodi, nepromišljenog incidenta u Gradskoj vijećnici Zadra do kojeg je došlo nakon sastanka gradonačelnice Ane Lovrin s britanskim veleposlanikom Sir Johnom Ramsdenom tijekom susreta s novinarima u prostoriji na zidu koje visi slika generala Ante Gotovine.

U priopćenju za javnost Vlada ističe se da je dosljedno poštivanje pravne države, otklanjanje dvostrukih standarda i puna politička vjerodostojnost za svaku su zemlju, pa dakle i za Hrvatsku, ključ povjerenja međunarodne zajednice i temelj ravnopravnog dijaloga. Svako odstupanje od tog načela šteti nacionalnim interesima.

Javnosti je, stoji u priopćenju, poznata principijelna i dosljedna politika Vlade Republike Hrvatske s Međunarodnim kaznenim sudom u Den Haagu. Dosljedno štiteći nacionalne interese i istinu o Domovinskom ratu, Vlada RH je izrazito unaprijedila suradnju s Haškim sudom, o čemu svjedoči visoka razina odnosa u djelokrugu pravosuđa. Jasan je stav Vlade RH da utvrđena pravna procedura između Republike Hrvatske i Međunarodnog suda, utemeljena na Ustavnom zakonu o suradnji Republike Hrvatske s Haaškim sudom, rezoluciji Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda, kao i bitno unaprijeđeni međunarodni položaj Hrvatske, omogućuju utvrđivanje objektivne istine o svakom pojedinom slučaju i svakoj podignutoj optužnici, kao i povijesnu istinu o vrijednostima našeg obrambenog Domovinskog rata.

Vlada, stoji na kraju priopćenja, i zbog toga koristi prigodu ponoviti poziv generalu Anti Gotovini da u vlastitom interesu i interesu Republike Hrvatske iskoristi pravni postupak i pojavi se pred Haškim tribunalom, te u svojoj obrani iznese istinu o Domovinskom ratu i svojoj ulozi u njemu.

Inače, britanski veleposlanik u RH sir John Ramsden danas je u zadarskoj Gradskoj vijećnici nakon što su ga novinari pitali kako se osjeća u prostoriji na čijem zidu visi slika haaškog optuženika generala Gotovine, brzo ustao sa stolca, pomaknuo se kako ga fotoreporteri ne bi snimili te zamolio da ga se ne snima s tom slikom u pozadini.

Pročitajte više