Vlada odbacuje tvrdnju sindikata da se Granić miješa u sudbenu vlast

VLADA je danas odbacila kao neistinitu tvrdnju Andrije Puljevića, predsjednika Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama, da se potpredsjednik Vlade Goran Granić miješa u sudbenu vlast kako bi spriječio isplatu regresa članovima sindikata za 2001. godinu.

Puljević je jučer izjavio da je Granić intervenirao kod sudaca Županijskog suda u Zagrebu kako bi oni zaustavili procesuiranje tužbi koje su podnijeli članovi sindikata zbog neisplate regresa od 3.357 kuna za 2001.

Vlada u priopćenju ističe da ni na koji način nije pokušala utjecati na sud poštujući neovisnost sudbene vlasti.

Naprotiv, radi ubrzanja cjelokupnog procesa, Granić je u ime Vlade u lipnju prošle godine javno ponudio izvansudsku nagodbu koju je Puljević odbio te se odlučio na pokretanje sudskog postupka, kaže se u priopćenju.

Nezavisni sindikat podnio je kaznene prijave protiv Vlade, Ministarstva prosvjete i stotinjak srednjoškolskih ravnatelja zbog neisplate dnevnice za vrijeme provedeno štrajku koji je sindikat organizirao 15. siječnja.

Time je 6.000 članova sindikata zakinuto za ukupno 1,3 milijuna kuna, odnosno između 120 i 250 kuna po dnevnici, procjenjuju sindikalci.

Vlada u priopćenju podsjeća da je odluka o neplaćanju štrajka sukladna odredbi članka 214. Zakona o radu da se radniku koji je sudjelovao u štrajku mogu smanjiti plaća i dodaci na plaću, osim dječjeg doplatka, razmjerno vremenu sudjelovanja u štrajku.

Stoga je odluka o neplaćanju štrajka legitimna, a sindikat može tu dnevnicu nadoknaditi iz svojih sredstava.

Vlada je također odbacila Puljevićevu tvrdnju da je srednjoškolskim profesorima ostala dužna isplatiti naknadu za smjenski rad za 2002. godinu, zbog čega je sindikat podnio kaznenu prijavu.

Nema osnove za isplatu smjenskog rada za prošlu godinu s obzirom da je to pitanje regulirano Dodatkom I. Temeljnom kolektivnom ugovoru za javne službe, koji je upravo stupio na snagu, naglašava se u priopćenju.

Pročitajte više