Vlada: Po odlasku, pravo na dužnosničku plaću tek nakon godinu dana obnašanja te dužnosti

VLADA premijera Ive Sanadera namjerava pooštriti uvjete za korištenje nekih pogodnosti koje imaju državni dužnosnici pravo na naknadu plaće nakon odlaska s dužnosti dobili bi samo oni dužnosnici koji su svoju dužnost obnašali najmanje godinu dana.

Vlada bi tu namjeru provela kroz izmjene zakona o obvezama i pravima državnih dužnosnika koje bi sa sutrašnje sjednice trebala poslati Hrvatskom saboru na donošenje po hitnom postupku.

Na taj potez Vladu su motivirali nedavni slučajevi brzog imenovanja i razrješenja troje dužnosnika (pomoćnika ministra unutarnjih poslova Stipe Čačije te pomoćnice i državnog tajnika u Ministarstvu obitelji Štefanije Bortek Knešaurek i Marijana Križića).

Po važećim odredbama oni bi, iako su na tim dužnostima proveli svega nekoliko dana, šest mjeseci imali pravo na naknadu dužnosničke plaće u punom iznosu, te još 6 mjeseci polovicu toga iznosa.

Vlada bi sutra trebala imenovati i stručno povjerenstvo koje bi pružalo pomoć hrvatskim braniteljima i svim hrvatskim građanima pred međunarodnim kaznenim sudovima čime bi ispunila zadaću koju joj je u listopadu prošle godine dao Hrvatski sabor.

Vlada sutra treba utvrditi i program mjera za djelotvorniju zaštitu od požara.

Pročitajte više