Vlada podijelila Hrvatsku na tri regije

HRVATSKA Vlada je na današnjoj sjednici odlučila osnovati partnerska vijeća za svaku od tri hrvatske regije, a to je samo nastavak politike bivšeg premijera Ive Sanadera koji je državu statistički podijelio na Sjeverozapadnu, Panonsku i Jadransku regiju.

Bivši premijer je tvrdio kako je takva podjela samo statistička te da neće imati institucionalnu nadgradnju, a to je danas demantirala Jadranka Kosor ustrojavanjem partnerskih vijeća. Ta će vijeća imati savjetodavnu ulogu, a u njima će se nalaziti predstavnici Vlade, poslodavaca, sindikata i branitelja.

Vlada potvrdila ukidanje niže stope harača

Njihov posao će biti savjetovanje Vlade o razvojnim projektima i povlačenje novca iz strukturnih i Kohezijskog fonda EU-a kada Hrvatska uđe u Europsku uniju. Podjela na tri regije bila je potrebna i zbog statističkih podataka za potrebe Eurostata.

Na današnjoj sjednici Vlade potvrđena je i odluka o ukidanju niže stope harača od dva posto za one koji imaju plaće od 3 do 6 tisuća kuna. Kako je i najavljeno, stopa se ukida od 1. srpnja, a to će iz državne blagajne izbiti 450 milijuna kuna. Ministar Ivan Šuker iznio je podatak da će višu stopu harača od 4 posto nastaviti plaćati 310 tisuća zaposlenih i 34 tisuće umirovljenika.

Pročitajte više