Vlada predlaže da ona imenuje povjerenstvo pred kojim će uništavati droge

Hrvatska Vlada predložila je danas da se sa sudova na Vladu prenese imenovanje povjerenstva pred kojim se uništavaju opojne droge, a to bi se provelo izmjenama Zakona o sprečavanju zlouporabe opojnih droga.

Postojeće rješenje, po kojem su povjerenstvo trebali imenovati sudovi pokazalo se neučinkovitim - od 2001. to povjerenstvo nije osnovano.

Stoga se, ističe ministar zdravstva Andrija Hebrang, gomila velika količina droge predviđene za uništenje.

Dubrovnik, Zadar, Split, Rijeka, Slavonski Brod i Velika Gorica dobit će po novo vatrogasno vozilo - tako je odlučila Vlada raspodjeljujući vozila nabavljena u okviru programa nabave vatrogasnih vozila.

Taj je program utvrđen 2002. i predviđa nabavu ukupno 210 vozila.

Vlada se suglasila da se u izgradnji lučkih objekata na velikim dubinama u Luci Rijeka surađuje s Japanom.

Japanska će tvrtka tako izgraditi 1200 metara novog pontonskog lukobrana što će omogućiti privez bez ograničenja gaza, jer će se raditi o dubini od 30 do 50 metara.

Hrvatska strana snosit će samo troškove osiguranja korištenja usluga djelatnika lučke uprave i postojećih uredskih prostorija.

Vlada je Saboru predložila da donese zakon kojim bi se potvrdio Ugovor o jamstvu za financiranje projekta izgradnje plinovodnog sustava.

Taj su ugovor u prosincu 2003. potpisali Europska investicijska banka i tvrtka Plinacro a odnosi se na zajam EIB-a od 90 milijuna eura.

Zajam je na 20 godina, uz pet godina počeka.

Projekt izgradnje plinovodnog sustava, čiji je najvažniji dio izgradnja plinovoda od Pule do Karlovca, ukupno je vrijedan 187 milijuna eura.

Vlada je odlučila osnovati Nacionalni odbor za provedbu inicijative EZ-a Interreg 3, a za njegovu provedbu Hrvatska će iz CARDS programa dobiti milijun eura.

Inicijativa Interreg pokrenuta je 1990. a cilj joj je razvijanje prekogranične suradnje.

Vlada je danas donijela Uredbu o objavi Sporazumu o uzajamnom ukidanju viza između hrvatske Vlade i Vijeća ministara BiH.

(Hina) xum/bn ymć

Pročitajte više