Vlada SAD-a ponudila pet milijuna dolara za Gotovinu

SJEDINJENE DRŽAVE ponudile su pet milijuna dolara nagrade za pouzdanu informaciju o trenutnom boravištu odbjeglog hrvatskog generala Ante Gotovine, izjavio je američki izaslanik za ratne zločine, veleposlanik Pierre-Richard Prosper za "Jutarnji list" od četvrtka.

"Vlada Sjedinjenih Država ponudila je pet milijuna američkih dolara za vjerodostojnu informaciju koja bi dovela do haaškog osumnjičenika, umirovljenoga hrvatskog generala Ante Gotovine", rekao je Prosper.

On je dodao da su SAD spremne pomoći hrvatskoj vladi da uhiti Gotovinu ovom visokom novčanom nagradom te je istaknuo da će informatoru, ako on to želi, biti zajamčena potpuna zaštita identiteta i preseljenje u bilo koji dio svijeta, uključujući SAD.

Američki veleposlanik, koji se u utorak sastao s ministricom pravosuđa Ingrid Antičević Marinović i glavnim državnim odvjetnikom Mladenom Bajićem, izjavio je nakon sastanka s hrvatskim dužnosnicima da unatoč uvjeravanjima hrvatske vlade "SAD nema razloga vjerovati da je odbjegli general izvan Hrvatske i od vlade očekuje da riješi to pitanje". On je također upozorio kako je problem generala Gotovine "potencijalna prepreka hrvatskom ulasku u europske institucije".

Prema riječima Prospera, uskoro će biti otvorene tzv. vruće linije za moguće pružanje informacija, čiji će telefonski brojevi biti objavljeni u hrvatskim medijima, a mogući infromatori mogu se već sada javiti u politički odjel američkog veleposlanstva.

Američki veleposlanik ponovio je da SAD nema razloga vjerovati da Gotovina nije u Hrvatskoj. "Sve naše informacije govore da je on tu, u Hrvatskoj", rekao je Posper ponudivši Hrvatskoj i tehničku pomoć u otkrivanju Gotovinina boravišta.

vlada rh: sad kao članica interpola ima pravo na vlastite metode

Sjedinjene Države, kao i svaka druga članica Interpola same izabiru metode izvršavanja svojih obveza, priopćila je hrvatska Vlada u reakciji na izjavu američkog veleposlanika PierreRicharda Prospera o novčanoj nagradi za uhićenje odbjegloga generala Ante Gotovine.

O nagradi je za Jutarnji list od četvrtka govorio šef odjela State Departmenta za ratne zločine Pierre-Richard Prosper.

Prema priopćenju Vlade, otkad je u ljeto 2001. raspisana tjeralica za Gotovinom, obveza je svih zemalja članica da se uključe u izvršavanje te obveze.

Vlada Republike Hrvatske od samog je početka, kaže se u priopćenju, kontinuirano u kontaktu s nadležnim institucijama partnerskih službi, uključujući i one SAD-a, a u cilju dobivanja relevantnih informacija koje bi pomogle u izvršenju tih obveza. Nadležne institucije provjeravaju svaku dobivenu informaciju, dodaje se, ali zasad nisu dale nikakav rezultat.


Hrvatska Vlada u priopćenju ponavlja izjavu hrvatskoga premijera nakon nedavnoga susreta s glavnom haškom tužiteljicom Carlom del Ponte u Zagrebu. Tada je premijer Ivica Račan rekao da su hrvatska Vlada i nadležna tijela spremni postupiti odgovorno prema svakoj informaciji koju se može dobiti o tome gdje se nalazi general Gotovina te da će svaka informacija biti provjerena.

Sve nadležne institucije nastavljaju obavljati svoj posao, a Vlada Republike Hrvatske izražava nadu da će suradnja s nadležnim institucijama drugih zemalja biti uspješnija i dovesti do rezultata, priopćila je hrvatska vlada.

U sarajevskom Dnevnom avazu od utorka prije posjeta Zagrebu Prosper je izjavio kako je njegova vlada spremna podržati "oštre mjere" protiv Hrvatske zatraži li to glavna tužiteljica Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) Carla del Ponte koja u četvrtak podnosi izvještaj UN-ovu Vijeću sigurnosti.

"Hrvatska vlada zna koje su to mjere. Ne poduzmu li se istinske mjere u vezi s generalom Gotovinom, to će utjecati na (hrvatski ulaz) u europske institucije. (...) Mi ne želimo da se to dogodi, ali sve je u rukama hrvatske vlade", rekao je Prosper u Zagrebu.

Pročitajte više